Thailand

Phuket

Thailands största semesterö erbjuder vackra sandstränder, klart snorklingsvatten och de bästa thailändska matupplevelserna i hela landet.

Phuket, känd som Andamansjöns pärla, är en fascinerande semesterdestination i Thailand som erbjuder en oöverträffad blandning av naturlig skönhet, livlig kultur och lyxiga resorter. Med sina fantastiska stränder, tropiska regnskogar och pulserande nattliv har Phuket blivit ett paradis för resenärer från hela världen.

Phukets största dragplåster är dess fantastiska stränder. Med över 30 vita sandstränder längs kusten erbjuder Phuket en strandupplevelse för alla smaker, från livliga Patong Beach till den mer avskilda och lugna Kata Noi Beach, det finns något för alla. Oavsett om du vill koppla av under palmerna, simma i kristallklart vatten eller ägna dig åt olika vattensporter, har Phukets stränder allt att erbjuda.

Visa mer

Vår destinationer på Phuket

Allmän information
Grundläggande information om Phuket-provinsen

Provinsen Phuket består av ön Phuket och dess närliggande öar.
Yta: 543 km²
Valuta: baht
Huvudstad: Phuket
Språk: thailändska
Befolkning: 449 000
Religion: Buddhism

Plats

Ön Phuket ligger i Andamansjön, en del av Indiska oceanen, på västra sidan av Malackahalvön, en del av den södra delen av Thailand.

Tidsskillnad

Den tidszon som Thailand ligger i är Indochina Time (UTC+7).

Sevärdheter
Stora Buddha

Phukets mest kända attraktion är den höga 45 meter höga Buddhastatyn. Förutom den imponerande statyn, från foten av statyn som ligger på Nakkerd Hills, kan du också beundra den omgivande utsikten över ön Phuket. Statyn ligger på den södra delen av ön, några kilometer från Karon Beach och Kata Beach. Statyn är en helig plats där du ska klä dig i en outfit som täcker dina axlar och knän.

Promthep Cape Viewpoint

De mest fotograferade destinationerna i Phuket är öns sydligaste punkt, Promthep-udden och den nedgående solen bakom den. Vid bästa solnedgångstid finns det busslaster med människor på udden, redo att fånga den magnifika solnedgången kantad av palmer och havet färgat rött av den. Utsiktspunkten ligger cirka tre kilometer från Rawai Beach och 10 kilometer söder om Kata Beach.

Wat Chalong-templet

Wat Chalong-templet ligger cirka 10 kilometer från Karon Beach och är inte bara en intressant sevärdhet, utan också en viktig destination för lokalbefolkningen. Templets torn sägs rymma en viktig relik, en bit av Buddhas eget ben. Ursprungligen från början av 1800-talet inrymmer templets område nu flera vackra byggnader från olika tidsepoker.

Aktiviteter
Besök Phukets gamla stadsdel

Phukets gamla stadsdel är ett underbart bevarat distrikt byggt på 1800-talet, vars utsmyckade, färgglada hus representerar kinesisk-portugisisk arkitektur. Gamla stan är en del av Phuket Town, som är den mest prisvärda av badorterna med songthaew-bussen med öppen topp.

Simon Cabaret

Simon Cabaret på Patong Beach är ett populärt och spektakulärt scenspektakel, vars huvudstjärnor är begåvade ladyboys. Föreställningen, som kombinerar musik, dans och teaterkonst, bländar med sina energiska föreställningar, briljanta kostymer och underbara scenografier. Föreställningarna ackompanjeras av både traditionell thailändsk musik och moderna hits. Simon Cabaret är ett absolut måste-se i Phuket!

Dagstur till Phi Phi-öarna

Phi Phi-öarna, som består av sex öar, sägs vara den vackraste ögruppen i hela Thailand. Phi Phi-öarna är ett populärt resmål inte bara för boende, utan också som en dagsutflyktsmål mindre än 50 kilometer från Phuket. Färje- och båtförbindelser till Phi Phi Don, den största och enda bebodda ön i ögruppen, avgår från Rassada Pier på Phukets östkust. Färjeresan tar cirka 2 timmar, och motorbåten tar mindre än en timme. I Phi Phi Don kan du simma och snorkla i det turkosa vattnet, klättra till utsiktsplatsen och umgås med apor på Monkey Beach.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Thailands allmänna larmnummer är 191, vilket också är det allmänna polisens servicenummer. Ambulansnumret är 1669 och turistpolisens nummer är 1155.

Tips

Thailand har ingen väletablerad drickskultur. Servitörer och annan servicepersonal ber inte om något dricks, men när turister lämnar det tar de såklart gärna emot det. Om du vill kan du lämna ett tips till servitören i restaurangen och piccolon och städaren på hotellet. Det finns ingen tumregel för beloppet, men till exempel 10 % av fakturans slutbelopp är ganska passande. Du behöver inte lämna dricks i en taxi, men du kan avrunda beloppet uppåt.

Ambassad

Embassy of Sweden
8 våningen, One Pacific Placer
140 Sukhumvit Road - mellan soi 4 och soi 6
Ambassaden ligger bredvid Landmark Hotel Skytrainstation: Nana
BANGKOK 10110
THAILAND
+66 2 263 72 00
ambassaden.bangkok@gov.se

Konsulärt / Passfrågor ambassaden.bangkok-konsular@gov.se / ambassaden.bangkok-pass@gov.se.

Boende och turistskatter

Thailand har planer på att införa en turistskatt på 300 baht under år 2023 för varje passagerare som anländer till landet med flyg. Turistskatten för de som anländer med båt eller land är 150 baht. Ingen skatt tas ut för barn under 2 år och dagsbesökare. Turistskatt ingår inte i priserna på paketresor, utan debiteras av passagerare separat i hotellets reception.

Resedokument

Den som reser från Sverige till Thailand måste ha ett pass som är giltigt i 6 månader efter ankomsten till landet. Svenska medborgare behöver inte visum till Thailand när resan är kortare än 30 dagar. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Thailands landskod är +66, som ska användas framför thailändska telefonnummer när du ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Valuta och betalning

Euro kan växlas mot baht vid växlingspunkter och banker. Båda kräver en kopia av ditt pass och ibland dina hotelluppgifter för att växla pengar. Thailand har i princip bra växelkurser, ofta billigare än i Finland. Du kan vanligtvis få den bästa växelkursen för stora växlar. Lokal valuta kan också tas ut direkt från automaten, men växelkursen inklusive bankens serviceavgifter är vanligtvis klart dyrare än att växla kontanter.

I Thailand bör du ha med dig kontanter och småväxlingar, eftersom vissa små tjänsteleverantörer kanske inte kan betala med kort alls, och på många ställen är det svårt att erbjuda växel. Särskilt taxibilar tycker om att överväga byte som ett dricks, så om du inte är villig att lämna ett stort dricks, erbjud föraren så nära som möjligt lika stor växling. Sedlar i Thailand bör behandlas med respekt, eftersom de bär bilden av en kung som är viktig för thailändare. Så skrynkla inte ihop räkningarna i botten av fickan.

Visa och MasterCard accepteras generellt i Thailand. Observera dock att utöver bankens egna serviceavgifter kan vissa företag ta ut en extra avgift på några procent vid betalning med kort, varför kontantbetalning oftast är billigast i Thailand.

Försäkring

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

220 V. Speciellt på semesterhotell använder de flesta uttag europeiska kontakter. Om du vill kan du ta med dig en A- eller B-adapter bara för att vara säker.

Tjänster
Apotek

Du hittar ett apotek eller fler på var och en av våra resorter. Öppettiderna varierar, men är vanligtvis omfattande, ofta runt 09:00 till 21:00 alla dagar i veckan. Det finns ingen egentlig praxis av jourapotek, men de vanligaste läkemedlen säljs även i kiosker, varav till exempel 7-Eleven har öppet dygnet runt. Vissa destinationer har även apotek som har öppet dygnet runt.

Hotell

Incheckningstiden på hotellet börjar vanligtvis klockan 14. Hotell kan ha olika hotellspecifika tilläggstjänster som debiteras separat. I allmänhet inkluderar extra avgiftsbelagda tjänster minibarprodukter, samtal utanför hotellet med rumstelefonen och, på vissa hotell, tv. Du kan kontrollera de extra betaltjänsterna i rumsinformationen, receptionen eller din guide.

På de flesta hotell måste utcheckningen vara klar senast klockan 12 på avresedagen. Om du har använt hotellets betalda tilläggstjänster för din rumsräkning, betala i hotellets reception senast vid utcheckning. Vid behov kan du lämna ditt bagage i hotellets bagageförvaring efter utcheckning.

Kollektivtrafik

Formerna och tillgängligheten för kollektivtrafiken varierar beroende på region. Det finns buss- och tågförbindelser mellan städerna, och det finns även lokala bussförbindelser inom städerna. På öarna finns det inte nödvändigtvis någon lokal busstrafik mellan semesterdestinationerna, och du kan ta dig runt antingen med "busslinjer" som körs av lastbilar med öppen topp, taxi, mopedtaxi eller tuk tuk taxi. På semesterorter bör resenärer vara försiktiga med taxipriser, alltid kontrollera dem i förväg och se till att mätaren är på, eftersom taxibilar ofta försöker att överbelasta turister.

Läkare och sjukhus

Om du behöver medicinsk behandling eller sjukhusvård under din semester, ta reda på från ditt eget försäkringsbolag vilken läkare eller sjukhus du ska gå till. Läkaren eller sjukhuset kommer att begära ett betalningsutfästelse direkt från försäkringsbolaget när du kommer. I icke-brådskande fall kan behandling inte erhållas utan betalningsutfästelse från försäkringsbolaget. Alternativt ska betalning för behandlingen göras till sjukhusets reception i förskott.

För barnfamiljer

I mataffärer kan man hitta blöjor och barnmat, men smaken på barnmat skiljer sig markant från vad man är van vid i Sverige. Thailand är ett mycket barnvänligt land, till exempel på restauranger tar man ofta hänsyn till barn.

Köpcentrum och butiker

Köpcentra och butiker har vanligtvis öppet från tio på morgonen till minst åtta på kvällen, ofta till sent på kvällen på semesterdestinationer. Öppettiderna är också desamma på helger.

Livsmedelsbutiker

Matbutiker har öppet varje dag åtminstone från 10.00 till 21.00, de flesta öppnar sina dörrar så tidigt som 8 eller 9 och har öppet till 10 eller 23. Superbilliga snabbköp och 7-Eleven kiosker är öppna dygnet runt.

Väder
Klimat

Klimatet i Phuket är varmt eller till och med hett året om. Dagstemperaturen ligger runt 30 grader eller högre under hela året. Regnperioden infaller under sommaren, från maj till oktober, då det regnar mycket och kraftigt i södra Thailand.

Den populäraste tiden att besöka Phuket är under den torra perioden från november till maj. På grund av den svalkande havsbrisen har södra Thailand inte en liknande het period under vårmånaderna som andra delar av Thailand, utan temperaturen stiger endast måttligt till lite över trettio grader även under våren.

Genomsnittstemperaturer, Phuket Town
Månad Högsta dagstemperatur (°С) Lägsta nattstemperatur (°С) Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari 28 25 28
Februari 29 26 29
Mars 29 26 30
April 29 26 30
Maj 29 27 30
Juni 29 27 30
Juli 28 26 30
Augusti 28 26 29
September 28 26 29
Oktober 28 25 29
November 28 26 29
December 28 25 29

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Lokaltrafik

Kollektivtrafiken i Phuket är ganska färgstark, och du bör ge gott om tid att resa från en plats till en annan, eftersom restiderna ofta är avsevärt långa jämfört med deras längd. Det mest prisvärda sättet att resa från semesterdestinationer till Phuket Town är med öppen buss, eller songthaew. De går ungefär varje timme från 07:00 till 18:00 och stannar vid förutbestämda hållplatser, men du kan hoppa på dem var som helst med en viftande hand. Destinationen anges på sidan av bussen. Att resa med öppna bussar kan vara lite mer obehagligt jämfört med vanliga bussar, eftersom perrongen ofta är trång och bussen kan gunga.

Att ta sig runt med taxi i Phuket är ganska dyrt jämfört med resten av prisnivån i området, och priset måste alltid avtalas i förväg. Detsamma gäller även mopedtaxi och lokala tuk tuk taxi. Tuktukar åker vanligtvis bara inom semesterbyar. Att hyra mopeder och skotrar från en plats till en annan är vanligt i Thailand. Observera dock att Thailands trafikkultur är ganska färgstark och till och med farlig för en oerfaren förare.

Shopping och fester

Thailand är känt för sina högkvalitativa textilier, särskilt siden och bomull. Mycket hemtextilier är gjorda av bomull och sidenprodukter som passar för bröllop är till exempel halsdukar, näsdukar och slipsar. Både bomulls- och sidenprodukter är allmänt tillgängliga i varuhus och specialbutiker. Det är bäst att köpa silkesprodukter i synnerhet från lämpliga, pålitliga butiker, eftersom inte allt som säljs som silke alltid är 100 % silke.

En sidenklänning eller en bomullsskjorta kan också tillverkas på beställning i Thailand - skräddarsydda butiker finns i nästan varje by och kvarter, och priserna för beställningsarbete är mycket överkomliga jämfört med Finland. Förutom klänningar och skjortor tillverkas en hel del kostymer och jackor på beställning. Om du funderar på att få måttbeställda arbeten under din semester är det en bra idé att gå till skräddaren redan i början av semestern, så att det finns tid för eventuella förändringar och reparationer. Samma instruktion gäller även för optikaffärer; att tillverka glasögon och solglasögon är också prisvärt och populärt i Thailand, och kan göras bra även under en veckas semester.

Apoteksprodukter och kosmetika är också populära nykomlingar från Thailand på grund av deras överkomliga priser. I souvenirbutiker kommer du säkert att stöta på färgglada tvålar snidade i form av olika blommor och frukter. Dessutom är olika dekorativa föremål tillverkade för hand av trä och keramik populära souvenirer från Thailand.

Användbart ordförråd
Hej! / God morgon/eftermiddag/kväll.[sa-wat-dii, khaa/khrap]
Tack.[khap Khun khaa/khrap]
Snälla (som svar på tack) / Det är okej.[mai pen rai]
Tyvärr.[kho thoot]
Faktura, tack.[kep tang, khaa/khrap]