Malta

Trots sin lilla storlek har Malta mycket att se och uppleva. Förutom sandstränder fascinerar landets rika historiska arv och lokala matkultur.

Förutom huvudön Malta omfattar den maltesiska ögruppen som ligger i Medelhavet, söder om Sicilien, öarna Gozo och Comino samt mindre, obebodda öar. Även om öarnas sammanlagda yta bara är 316 kvadratkilometer, erbjuder Maltas intressanta historia och kultur massor av saker att se förutom att njuta av solen. Det finns inte mindre än tre UNESCO:s världsarv på Malta, varav den mest kända är öns huvudstad Valletta – den lilla, muromgärdade staden som grundades på 1500-talet har nästan 30 kyrkor, magnifika palats och intressanta museer. Andra UNESCO-platser på Malta inkluderar Hal Safliens hypogeum, ett halvt underjordiskt tempel, och de 6 000 år gamla megalittemplen som ligger på öarna Malta och Gozo.

Hotellen i och runt Valletta är de bästa för stadssemestern. Förutom sin rika kulturhistoria är Valletta också känt för sitt färgstarka nattliv. Å andra sidan kan du på norra delen av ön Malta hitta öns bästa sandstränder och på ön Gozo kan du njuta av natur, lugn och grönska. Gozo ligger en halvtimme med färja från huvudön Malta och rekommenderas som en dagstur under din semester på Malta, även om du bor på huvudön.

Allmän information
Grundläggande information om Malta

Yta: 316 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Valletta
Språk: maltesiska, engelska
Befolkning: 535 000
Religion: katolsk

Plats

Malta är en önation i Medelhavet, cirka 93 kilometer söder om den italienska ön Sicilien och 290 kilometer norr om den afrikanska kontinenten. Malta består av flera öar, varav den största är huvudön Malta, och de andra två större, bebodda öarna är Comino och Gozo, som ligger på västra sidan av huvudön.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret på Malta är 112.

Tips

Dricks på Malta är artigt. Ett lämpligt dricks är ca 5-10% av notans totala belopp, för särskilt bra service kan man lämna ca 15%. Om du vill kan du lämna ett dricks på cirka 5-10 euro från en veckas semester till husstädaren och cirka 1 euro per påse till väskbäraren.

Ambassad

Det finns ingen svensk ambassad på Malta.

Ta kontakt m,ed utrikesdepartementet Kansliet för stöd till mindre utlandsmyndigheter (UD KSU) 103 39 STOCKHOLM
+46 8 405 10 00
sbs.malta.heliga-stolen@gov.se

Boende och turistskatter

En boendeskatt tas ut på Malta, vars belopp är €0,50-€5,00/natt/vuxen, beroende på hotellets lokala stjärnklassificering. Boendeskatt tas inte ut för personer under 18 år. Boendeskatt ingår inte i priset på paketresor, utan måste betalas på plats i hotellets reception.

Resedokument

När de reser till Malta måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt ID-kort med ett foto utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Malta. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Malta är +356, som ska användas framför maltesiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Försäkringar

Resenären ska själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Malta använder uttag i brittisk stil, som kräver en adapter av G-typ.