Tanzania

Tanzanias natur förtrollar med sina savanner och paradisstränder.

Beläget i Östafrika är Tanzania mest känt för sin otroligt vackra natur, som också är hem för många exotiska vilda djur. Tanzania är också hem för Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, samt flera välkända nationalparker, såsom Serengeti savannregion, som är en av världens mest prestigefyllda nationalparker. Serengeti finns med på UNESCO:s världsarvslista, och det är också en av de bästa platserna att möta de så kallade stora fem av Afrikas ikoniska stora bestar: lejon, leopard, afrikansk elefant, noshörning och buffel.

Många traditionella stammar lever och lever i Tanzania, som uttrycker sin kultur, identitet och traditioner genom bland annat sina spektakulära, särpräglade kläder. Sådana stammar inkluderar till exempel sukuma och massajer, vars traditioner du kan lära känna på flera turnéer och i olika föreställningar.

Visa mer

Vår destinationer i Tanzania

Allmän information
Grundläggande information i Tanzania

Yta: 945 500 km²
Valuta: Tanzanisk shilling
Huvudstad: Doroma (lagstiftande), Dar el Salaam (administrativt)
Språk: swahili, engelska, arabiska
Befolkning: 67,7 miljoner
Religion: Islam

Plats

Förenade republiken Tanzania ligger i Östafrika, vid Indiska oceanens stränder. Dess gränsgrannar är Uganda och Kenya i norr, Moçambique i söder och Malawi, Zambia, Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda i öster från söder till norr. Ögruppen Zanzibar är en autonom del av Tanzania på den östra sidan av kontinenten. Zanzibars huvudön är Unguja, som ofta kallas Zanzibar.

Tidsskillnad

Den tidszon som Zanzibar ligger i är East Africa Time (UTC+3).

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Tanzania är 112.

Drickspengar

I Tanzania är det vanligt att lämna dricks. På en restaurang är lämpligt dricks cirka 10 % av det totala beloppet på notan. Du kan lämna cirka 2 500 shilling per väska till bärare på hotellet eller flygplatsen och samma summa för golvstädaren per dag. Om du deltar i guidade turer kan du lämna cirka 15 000 - 25 000 shilling till guiden och chauffören.

Ambassad

Ambassaden i Dar es Salaam
Sveriges ambassad
PO Box 9274
DAR ES SALAAM
TANZANIA
+255 22 219 6500
ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Boende och turistskatter

Inkvarteringsskatt betalas i Zanzibar, känd som infrastrukturskatt. Beroende på hotellets lokala stjärnklassificering är dess belopp 2-5 USD (ca 1,80-4,70 €) / person / natt. Boendeskatt ingår inte i resans pris utan betalas separat i hotellets reception.

Resedokument

Svenska medborgare som reser till Tanzania måste ha ett pass som är giltigt i 6 månader efter ankomsten till landet. Passet måste ha en tom sida för visumet.

Sveriges medborgare behöver ett visum till Tanzania, som kan ansökas i förväg här. Behandlingen av ansökan tar cirka 10 dagar, så ansök om visum i god tid innan din resa.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Tanzanias riktnummer är +255, vilket bör användas framför lokala telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Det finns risk för gula febern i Tanzania. En gul febervaccination rekommenderas om avsikten är att tillbringa mer än en vecka på landsbygden i Tanzania. Malaria förekommer under hela året i hela landet och antimalariamedicin är nödvändig. Dessutom är det viktigt att skydda sig mot mygg, särskilt i skymningen och i mörkret, genom att bära långbenta och långärmade kläder och skor med stängda tå, och genom att använda myggmedel. Du bör undvika att röra dig i lättklädd, särskilt på landsbygden och i utkanten av staden. Innan du går och lägger dig, se till att det inte finns några myggor i sovdelen och att de inte kan komma in under natten.

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Försäkringar

Resenären ska själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Både brittiska G-modellen och indiska D-modellens uttag används i Tanzania, en adapter behövs.