Turkiet

Marmaris

Marmaris är en livlig hamnstad full av atmosfär.

Kusten som omger Marmaris anses vara en av Medelhavets vackraste. Staden är också hem för Turkiets största småbåtshamn, som besöks av tusentals båtfolk från hela världen på sommaren. Barerna och klubbarna på den livliga gågatan är fulla av liv, och festen fortsätter till småtimmarna på natten.

Marmaris populära basargata, dess exotiska dofter och atmosfär är definitivt värda att uppleva. En dag av din semester i Marmaris bör reserveras för en kryssning på Gület-båten.På kryssningen kan du simma i det kristallklara vattnet i Marmarisbukten och koppla av på soldäcket med en god bok till exempel. På en Gület-kryssning ligger huvudfokus på den härliga känslan av avkoppling, havet och solen.

BOKA

Sevärdheter
Marmaris slott och arkeologiska museum

Det 5 000 år gamla slottet Marmaris från den ottomanska eran rymmer nu ett arkeologiskt museum, där besökare kan lära sig om regionens rika historia. Resan till slottet tar dig längs de slingrande kullerstensgatorna i gamla stan, kantade av vitkalkade villor med bougainvillea-täckta väggar.

Marmaris hamn

I hamnen i Marmaris kan du njuta av atmosfären och beundra de stiliga segelbåtarna, eller hoppa ombord på ett kryssningsfartyg för att se landskapet från havet. Hamnen har också ett urval av mysiga kaféer, restauranger och butiker.

Marmaris nationalpark

Om du längtar efter lugnet i naturen från liv och rörelse på ett livligt turistmål under din semester, så ligger Marmaris National Park alldeles intill staden. Bland dess tallar, ekar och eukalyptusträd är katras hem för intressanta djurarter, såsom vilda getter, vildsvin, hökar och örnar. Nationalparken kan utforskas till fots eller genom att boka en jeeptur.

Aktiviteter
Stränder

Den långa sandstranden i Marmaris börjar i Marmaris centrum och fortsätter hela vägen till Icmeler. Den är uppdelad i Kaupungi-stranden som ligger i slutet av Marmaris centrum, och den 10 kilometer långa Pitkä-stranden som börjar precis bredvid och fortsätter till Icmeler. Om du letar efter ett lugnare strandliv bör du ta lokalbussen till Icmeler, eller ta en hyrbil och bege dig till Turunc, som ligger 20 kilometer bort.

Kryssningar och båtturer

Marmaris är en viktig hamnstad för att ta kryssningar och båtturer till flera intressanta platser vid kusten och till närliggande öar. Åk till exempel på en dagsutflykt till den grekiska sidan av ön Rhodos eller ta en båttur i Dalyan-kanalen, där du kan beundra de stenhuggna kungargravarna från den lykiska perioden, sköldpaddorna som lever på Iztuzu-stranden , och ta ett mineralrikt lerbad.

Hamam

Det turkiska hamam-spaet bör definitivt läggas till på listan när du besöker Marmaris. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta utför hamamskötaren en grundlig skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar och skrubbar. Det finns många hamam i Marmaris, vars nivå varierar från enkla behandlingsrum till lyxiga, marmortäckta spa. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka.

Atlantis vattenpark

Aktiviteten nummer ett på en varm dag är en dag i vattenparken. Det finns flera vattenparker i Marmaris, varav den största är Atlantis, som ligger ett par kilometer från centrum. Förutom vattenrutschbanor och pooler erbjuder den färgglada nöjesparken en stor lekplats, barnens elbilar, en privat strand och flera restauranger och barer.

Sport och träning
Vattenaktiviteter

I Marmaris kan du njuta av flera vattensporter, såsom hängflyg, vattenskidor, vindsurfing och åka vattenskoter. Från Marmaris görs även dykturer lämpliga för nybörjare till närliggande områden. För erfarna dykare är den mest kända och intressanta destinationen i Marmaris-området Baca-grottan, som är formad som en skorsten.

Tennis

Det finns ett tenniscenter nära hamnen i Marmaris, där du kan hyra tennisbanor samt racketar och bollar. Många hotell i Marmaris har också egna tennisbanor.

Ridning

I Marmaris nationalpark finns guidade ridturer som tar dig till den turkiska landsbygden, mitt bland tallskogar, apelsinlundar och fritt strömmande floder. Turerna kräver ingen tidigare riderfarenhet.

Shopping

Mitt i Marmaris centrum ligger en stor, gallerialiknande Grand Bazaar, där traditionella turkiska produkter säljs, från kläder och smycken till godis och kryddor. Förhandlingar är en del av basarer, och du bör gå igenom urvalet noggrant innan du gör en affär, eftersom det finns många liknande saker att erbjuda. De som handlar på basaren bör komma ihåg att märkesvaror mestadels är piratkopierade varor. Marmaris är en av världens ledande producenter av tallhonung, så du bör åtminstone ta en burk lokal honung från basaren att ta med hem. Marknaden i Marmaris anordnas på torsdagar.

Andra butiker och butiker i Marmaris är koncentrerade kring det stora torget i centrum, i gamla stan och runt hamnen och strandpromenaden. I Marmaris finns även ett köpcentrum som heter Blue Port, som ligger ett par kilometer från centrum i riktning mot Icmeler, alldeles intill stranden. Köpcentrets utbud består främst av turkiska butiker som säljer bland annat kläder, läderprodukter, smycken och mat. Det finns ett annat, mindre köpcentrum i hamnen, som består av mer värdefulla, till och med internationella varumärkesbutiker.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Resa med barn

Marmaris långa sandstrand, två vattenparker och flera lekplatser garanterar att det finns mycket att göra även för familjens yngre medlemmar. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.Marmaris långa sandstrand, två vattenparker och flera lekplatser garanterar att det finns mycket att göra även för familjens yngre medlemmar. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.