Kroatien

Dubrovnik

Dubrovniks ikoniska landskap kännetecknas av stenhus med röda tak, med Adriatiska havet i bakgrunden.

Kroatiens vackra kuststad Dubrovnik erbjuder resenärer den perfekta blandningen av historisk charm, fantastisk natur och sofistikerad atmosfär. Landskapet av stenhus vid havet täckt av röda tak är som direkt från ett vykort. Dubrovniks gamla stad med sina murar och smala gator finns med på UNESCO:s världsarvslista. Från fästningens väggar kan du beundra stadens ikoniska landskap över hustaken mot Adriatiska havet. Vid kanten av piazzan kan du smutta på en kopp kaffe och njuta av den unika atmosfären i den historiska staden.

Dubrovniks restaurangutbud skämmer bort den kulinariska finsmakaren med berömda kroatiska viner och rätter från det dalmatiska köket, där fisk och skaldjur ofta står i fokus. Och Dubrovnik lämnar inte heller soldyrkare kalla – när du är vid havet. Bara några kilometer från Dubrovniks centrum ligger sandstränderna Lapad Beach och Banje Beach.

Du flyger till Dubrovnik med Norwegians direktflyg på tisdagar och lördagar den 28 oktober. fram tills. Övriga dagar är transferflyg tillgängliga. Longitours Aten-resepaket är självstyrda destinationer utan guidetjänster på destinationen. Du kan alltid be om råd om din resa genom vår kundtjänst. I de resepaket som implementeras med reguljärflyg följer vi de särskilda villkoren för Longitours.

Allmän information
Grundläggande information om Kroatien

Yta: 56 594 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Zagreb
Språk: kroatiska
Befolkning: 4,1 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Kroatien ligger i södra Europa, vid Adriatiska havets stränder, en del av Medelhavet, på den nordvästra delen av Balkanhalvön. Dess gränsgrannar är Slovenien i nordväst, Ungern i nordost, Serbien i öster, Bosnien-Hercegovina i sydost och Montenegro i den allra södra spetsen. Mitt emot Kroatien, på västra sidan av Adriatiska havet, ligger Italien.

Tidzon

Den tidszon som Kroatien ligger i är Central European Time (UTC+1), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Kroatien är tidsskillnaden 0 timmar.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Allmänt nödnummer: 112
Ambulans: 194
Brandkåren: 193

Tips

I Kroatien är dricks vanligt, även om det inte är nödvändigt. Ett lämpligt dricks på en restaurang är cirka 10 % av det totala beloppet på notan. Taxichaufförer förväntar sig inget dricks. Om du vill kan du lämna ett dricks på ca 10-15 euro för en veckas semester för städaren.

Ambassad

Embassy of Sweden
Strojarska 20
10 001 Zagreb
CROATIA
+385 1 492 51 00
ambassaden.zagreb@gov.se

Boende och turistskatter

Myndigheterna i Kroatien tar ut en turistskatt på ca 2–5 euro/ person och natt som betalas direkt till hotellet vid ankomst. Barn har ofta en lägre skattesats. På vissa hotell ingår turistskatten.

Resedokument

När de reser till Kroatien måste svenskarna ha ett giltigt pass eller officiellt identitetskort. Svenska medborgare behöver inget visum till Kroatien. Medborgare i andra länder bör kontrollera inträdeskraven direkt med den lokala myndigheten.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Kroatien är +385, vilket bör användas framför kroatiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter behövs.

Väder
Genomsnittstemperaturer i Dubrovnik
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari9414
Februari10413
Mars13614
April161015
Maj201418
Juni251822
Juli272025
Augusti282025
September231723
Oktober191321
November15918
December10516

Temperaturerna som visas i tabellen är de genomsnittliga dagliga högsta och lägsta temperaturerna under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.