Italien

I Italien kommer du att älska den avslappnade livsstilen och varma gästfriheten.

Italien, det underbara landet, lockar med sin rika kultur, oemotståndliga smaker, naturprakt och historia. Från de kulturella vagorna i norra Italien till de soliga kusterna i Sicilien sträcker sig detta långa land och bjuder på en oförglömlig upplevelse.

Oavsett var du än beger dig i Italien, kommer dess kök att förälska dina smaklökar med läckerheter som pizza, pasta och färska skaldjur, ackompanjerat av några av världens mest berömda viner.

För kulturälskare är Italien ett paradis där arvet från antikens Rom och renässansen lever vidare, synligt i urbana miljöer över hela landet. Upplev modehuvudstaden Milano, historiens vingslag i Rom eller förtrollningen vid Amalfikustens dramatiska klippor och azurblåa hav. På Sicilien kan du njuta av både avkopplande strandliv och äventyrliga vandringar i de dramatiska landskapen kring vulkanen Etna.

Det varma välkomnandet och den avslappnade livsstilen präglar varje hörn av landet. Här är det de små ögonblicken som räknas - långa luncher, stilla koppar kaffe och livliga samtal fyller dagarna. Italienarna lever livet med passion och glädje, och deras energi smittar av sig till varje besökare. Låter det som en drömsemester? Det är precis vad Italien har att erbjuda.

Våra resmål i Italien

Allmän information
Grundläggande information om Italien

Yta: 302 073 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Rom
Språk: Italienska
Befolkning: 59,0 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Italien ligger i södra Europa, på Apenninerna, vid Medelhavets stränder. I norr gränsar Italien till Alperna, och dess norra grannar är Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. I väster gränsar Italien till Liguriska havet och Tyrrenska havet och i öster till Adriatiska havet. Söder om Italien ligger Joniska havet och sunden Malta och Sicilien.

Tidzon

Den tidszon som Italien ligger i är Central European Time (UTC+1).

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Italien är 112.

Drickspengar

I Italien är det inte vanligt att lämna dricks på en restaurang. Notan är ofta förtillsatt med "coperto", vilket betyder dukning och brödet som ofta serveras i början. Vill du ha särskilt bra service kan du självklart lämna ett tips. Du kan lämna ett dricks på 1-2 € per person för väskbärare och 1-2 € per dag för städaren.

Ambassad

Ambasciata di Svezia Piazza Rio de Janeiro, 3
Piazza Rio de Janeiro, 3
00 161 ROMA
ITALIA
+39 06 44 194 300
ambassaden.rom@gov.se

Boende och turistskatter

I Italien tas logiskatt ut, vars belopp varierar beroende på kommun och beroende på boendets antal stjärnor, mellan 1-7 euro per natt och person. Beroende på kommun debiteras skatten från första natten 3-14 och från 6-18 års ålder.

Resedokument

När de reser till Italien måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller officiellt identitetskort med sig. Svenska medborgare behöver inget visum till Italien. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Italien är +39, vilket bör användas framför italienska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. En stickpropp i europeisk stil är också lämplig för vissa uttag, särskilt på hotell. Om du vill kan du ta med en adapter av L-typ lämplig för italienska uttag.