Grekland


Santorini

Santorinis blåvita hus och solnedgångar i olika nyanser av gult och rött är bekanta från vykortsbilder.

Santorini är en av de mest populära resmålen i Grekland, och det är inte konstigt. Denna förtrollande vackra ö erbjuder sina besökare allt du kan önska dig av en lyckad semester: underbara stränder, historia, kultur och utsökt mat. Det säger något om öns skönhet att vykortsbilderna som säljs i Grekland och som är dekorerade med imponerande blåvita byggnader ofta är hämtade från Santorini. Santorini är också ett populärt resmål för dagsbesök från andra grekiska öar, vilket är anledningen till att dess smala gator kan vara livliga under dagen. På kvällen lugnar stämningen ner sig och solnedgången i underbara färger kröner skönheten som utspelar sig runt omkring.

Santorini är, mer korrekt, en ögrupp bestående av fem öar, som fick sin nuvarande form i ett vulkanutbrott som inträffade för cirka 3 600 år sedan. Vulkanen bröt ut på sidorna och kollapsade i mitten och bildade en kaldera vars botten idag är täckt av havsvatten och delarna ovanför ytan bildar ögruppen Santorini. När vi pratar om ön Santorini menar vi vanligtvis dess huvudö, Thera, som utgör den norra, östra och södra kanten av den cirka 12 x 7 kilometer långa kalderan.

Visa mer

Vår destinationer på Santorini

Allmän information
Grundläggande information om Grekland

Yta: 131 957 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Aten
Språk: grekiska
Befolkning: 10,64 miljoner
Religion: ortodox

Plats

Grekland ligger i södra Europa, på södra spetsen av Balkanhalvön, omgivet av Medelhavet. Norr om Grekland är dess gränsgrannar Albanien, Nordmakedonien och Bulgarien. Turkiet ligger öster om Grekland, och mellan länderna ligger den del av Medelhavet som kallas Egeiska havet. Grekland delar också en landgräns med Turkiet i den nordöstra delen av Grekland.

Tidzon

Tidzon Den tidszon som Grekland ligger i är Further-eastern European Time (UTC+3), och mellan Sverige och Grekland är tidsskillnaden 1 timme.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Grekland är 112.

Tips

Att lämna ett dricks är en artig och vanlig praxis i Grekland som tack för god service. Du kan lämna ett dricks på 5-10 % av det totala beloppet på din faktura. På vissa restauranger läggs serviceavgiften direkt på notan, så det finns ingen anledning att lämna ett separat dricks. Det finns ingen anledning att dricka i livsmedelsbutiker eller småköp. Du kan också komma ihåg personalen på hotellet, till exempel kan du lämna ett dricks på ca 5-7 euro till rumsstädaren efter din semester. Om du vill kan du också släppa taxichaufförer.

Ambassad

Sveriges ambassad i Athen
Adress: Leof. Vasileos Konstantinou 7
106 174 ATHENS
GREECE
+30 21 0726 6100
ambassaden.athen@gov.se

Räddningstjänst: I mycket allvarliga nödsituationer, som kräver omedelbar hjälp då ambassaden är stängd, kan du ringa till ambassadens växel: +30 210 72 66 100 för att via knappval kopplas vidare till Utrikesdepartementets konsulära jour i Stockholm. Konsulära jouren är tillgänglig dygnet runt sju dagar i veckan.

Boende och turistskatter

Boendeskatt tas ut i Grekland, som inte ingår i priset för paketresan och betalas direkt till hotellreceptionen vid in- eller utcheckning. Boendeskatt betalas per rum och natt, och skattebeloppet beror på hotellets lokala stjärnklassificering:

1-2-stjärniga hotell: 0,50 € / rum / natt
3-stjärniga hotell: 1,50 € / rum / natt
4-stjärniga hotell: 3 € / rum / natt
5-stjärniga hotell: 4 € / rum / natt

Observera att lokala hotell klassifiesering av stjärnbetyg kan skilja sig från Longitours betyg.

Resedokument

När de reser till Grekland måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller officiellt identitetskort med sig. Svenska medborgare behöver inget visum till Grekland när resans längd är mindre än 90 dagar.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Grekland är +30, som ska användas framför grekiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Valuta och betalning

Greklands valuta är euro, så växling av pengar är inte nödvändigt när du anländer från Finland. I Grekland kan man generellt betala med Visa och Mastercard, på vissa ställen även med Diners och Amex, men det är också bra att ha kontanter med sig. I några av de minsta butikerna accepteras fortfarande endast kontanter som betalningsmedel. Serviceavgifter för kontantuttag inom EU-området är desamma som vid uttag av kontanter i Sverige.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter krävs.

Tjänster
Apotek

På var och en av våra orter hittar du ett eller flera apotek (på grekiska Farmakion) som öppnar på vardagar kl 8:00 eller 8:30 och stänger kl 20:00 eller 21:00. Vissa apotek har stängt några timmar på eftermiddagen mellan 14.00 och 17.30. På lördagar kan öppettiderna vara mer begränsade, vissa apotek serverar 09.00-20.00 och vissa stänger sina dörrar redan på eftermiddagen 14.00 eller 14.30. Övriga tider och på söndagar finns ett apotek i tjänst. Information om närmaste jourapotek finns på dörrarna till stängda apotek.

Hotell

Incheckningstiden på hotellet börjar vanligtvis klockan 14. Hotell kan ha olika hotellspecifika tilläggstjänster som debiteras separat. I allmänhet inkluderar extra avgiftsbelagda tjänster minibarprodukter, samtal utanför hotellet med rumstelefonen och, på vissa hotell, tv. Du kan kontrollera de extra betaltjänsterna i rumsinformationen, receptionen eller din guide.

På de flesta hotell måste utcheckningen vara klar senast klockan 12 på avresedagen. Om du har använt hotellets betalda tilläggstjänster för din rumsräkning, betala i hotellets reception senast vid utcheckning. Vid behov kan du lämna ditt bagage i hotellets bagageförvaring efter utcheckning.

Transport

Bussar är det viktigaste kollektivtrafikmedlet i Grekland. På öarna går bussar bra mellan olika städer och byar, och i större städer även inom staden. Du kan köpa biljetten direkt från föraren eller på busstationen. I mindre byar tillhandahålls biljettkassan ofta av ett kafé eller en krog intill busshållplatsen. Biljettpriserna är överkomliga och reglerade på nationell nivå. Det finns också bra fartygs- och färjeförbindelser mellan öarna.

Att resa med taxi i Grekland är också rimligt prissatt. Se alltid till att mätaren är på eller kom överens om ett fast pris till destinationen med föraren i förväg. Du kan kontrollera den aktuella taxiprislistan online, från ditt hotell eller från din guide. Prislistor kan även ses på de mest centrala taxistationerna. Var försiktig när du berättar för föraren din destination, eftersom det kan finnas platser med samma namn eller som låter likadant i Grekland och dess öar mycket nära varandra. Om du är osäker, ange vid behov din destination på kartan.

Läkare och sjukhus

Om du blir sjuk under din semester, som medborgare i EU-regionen, kan du få behandling med det europeiska läkarkortet. Men vi rekommenderar alltid att du också tecknar en reseförsäkring, eftersom reseförsäkringen i vissa situationer täcker mer omfattande sjukvårdskostnader.

För barnfamiljer

Barnmat och blöjor är oftast bäst att hitta i större stormarknader. Ett snävare utbud finns ofta även på minimarknader och vissa apotek.

Köpcentrum och butiker

Öppettiderna i Grekland varierar något beroende på region. För det mesta öppnar butiker runt 9 på morgonen och stänger sina dörrar runt 9 på kvällen. Under den hetaste delen av eftermiddagen stänger butiker sina dörrar i några timmar. Tiden för eftermiddagsrasten varierar mellan 13:00 och 17:00. Undantaget är små butiker och souvenirbutiker i turistområden som ofta har öppet från morgon till kväll utan paus. Butikerna är stängda på söndagar.

Livsmedelsbutiker

Stormarknader är öppna på sommaren från april till oktober från 8:00 till 21:00, på vintern från 8:00 till 20:00. Butiker är stängda på söndagar. Mindre minimarknader och kiosker, särskilt i turistområden, har öppet med bredare öppettider, vissa dygnet runt och även på söndagar.

Väder
Klimat

Grekland har ett medelhavsklimat, vilket innebär varma och torra somrar och milda vintrar, särskilt i den södra delen av landet. Klimatet är varmast i den södra delen av kontinenten och på öarna i södra Egeiska havet, som inkluderar Longitours resmål Kreta och Rhodos. I juni-augusti svävar dagtemperaturerna runt 30 grader och regn är sällsynt, förutom enstaka regn- och åskskurar. Dagstemperaturerna och vattentemperaturen förblir över eller nära tjugo grader fram till oktober.

Medeltemperaturer, södra grekiska öarna
MånadGenomsnittlig dygnstemperatur(°С)
Januari12
Februari12
Mars14
April17
Maj21
Juni24
Juli26
Augusti26
September24
Oktober21
November17
DEcember14
Shopping
Mat och dryck

En av Greklands mest populära produkter är dess världsberömda, högkvalitativa olivolja, samt de produkter som tillverkas av den, såsom tvål och olika krämer. Andra lokala livsmedel, som honung, oliver, kryddor, nötter och ostar, särskilt fetaost, är också populära att ta med hem. Alkoholhaltiga drycker är billigare i Grekland än i Sverige. En flaska lokal anissprit, ouzo eller raki slinker ner i mångas resväskor när de är i Grekland. Grekland är också ett gammalt men ständigt utvecklande vinproducerande land. Förutom det traditionella kåda smaksatta vitvinet retsina innehåller urvalet nu även många fler moderna alternativ.

Hantverk

Grekland har en stark hantverkstradition, och hantverk i Grekland är för det mesta både högkvalitativt och prisvärt. Olika typer av spetsnäsdukar, linneprodukter och keramik säljs i överflöd på semestermarknader, butiker och gatustånd. Grekerna fortsätter också den skickliga traditionen hos sina gamla förfäder när det gäller tillverkning av smycken, och det finns ett brett urval av smyckesmodeller av brons och ädelmetall, både traditionella och spektakulära, och mer moderna smyckesmodeller. När du köper smycken av ädelmetall bör du dock vara försiktig med äktheten, för speciellt i turistområden är metallerna inte alltid nödvändigtvis vad säljarna påstår att de är. Olika läderprodukter är också av hög kvalitet och prisvärda i Grekland.

Antik

Grekland är också känt för sina antikaffärer, som säljer bland annat gamla koppar- och mässingsprodukter, ikoner och annan konst, lyktor och mattor. Antikaffärer finns till exempel i staden Rhodos och i de större städerna på Kreta. För att ta antikviteter ut ur landet behöver du dock ett tillstånd från myndigheterna, som säljarna av antikaffärer kan hjälpa dig att skaffa.

Förhandla

Att pruta är inte ett vanligt sätt att göra affärer i Grekland, det kan fungera i mindre butiker och på marknader. Du kan vanligtvis ta reda på det bara genom att försöka.

Mat och dryck

För många är grekisk mat en anledning i sig att välja Grekland som semestermål. Det grekiska medelhavsköket anses också allmänt vara mycket hälsosamt. Rätterna består till stor del av grönsaker, fisk och skaldjur, lamm och lokala ostar. Grekisk olivolja används naturligt i överflöd och färska örter som oregano, mynta, rosmarin och timjan är att föredra som kryddor. Ljust bröd äts till nästan varje måltid.

Förrätter

Det grekiska mezedesbordet innehåller olika små aptitretare, såsom grönsaker, vinbladsrullar, oliver, lokala ostar, bläckfiskringar och friterad bläckfisk. Dessutom serveras olika pastor och såser, varav den mest kända förmodligen är tzatzikin, som är gjord på yoghurt, gurka och vitlök. Den klassiska aptitretaren är förstås den grekiska salladen, som grekerna brukar beställa en stor portion för att dela på bordsgruppen.

Huvudrätter

Den välkända grekiska huvudrätten är moussaka, det vill säga en rätt i lasagnestil gjord av aubergine, potatis, lammfärs och ost. Populära kötträtter är souvlaki, d.v.s. grillade köttspett, och gyros, d.v.s. lokal kebab. Båda serveras vanligtvis med en sallad, antingen mellan pitabröd eller med pommes frites. Grekiska örtkryddade lammköttbullar är också populära. Speciellt på de grekiska öarna och vid kusten serveras grillad fisk med grönsaker vanligtvis som huvudrätt.

Desserter och snacks

Till efterrätt serveras flera färska frukter eller tjock grekisk yoghurt med grekisk honung. Salta pajer gjorda av filodeg äts som mellanmål, vanligtvis fyllda med fetaost eller spenat. Söta filodegspajer i orientalisk stil, som baklava, är också populära i Grekland.

Drycker

Den mest kända av de grekiska dryckerna är förmodligen den lokala anisspriten ouzo, som ofta serveras med mezerätter som ett aptitretare, antingen ensamt eller utspätt med vatten. Det mest kända av ölmärkena är Mythos lager, men det många fler numera. Grekland är också ett gammalt vinproducerande land, känt för sitt vita retsinavin smaksatt med kåda. Dess säregna, smak faller kanske inte alla i smaken, men den grekiska vinproduktionen utvecklas ständigt och numera finns det även många moderna viner som är mer lämpade för internationella smaker.

Användbart ordförråd
Hei.Γεια σας. [jássas] (singular eller plural) eller
Γεία σου. [jássu] (enhet)
God morgon / God dag.Καλημέρα. [kaliméra]
God kväll.Καλησπέρα. [kalispéra]
Godnatt.Καληνύχτα. [kaliníhta]
Tack.Ευχαριστώ. [efharistó]
snällaΠαρακαλώ. [parakaló]
FörlåtΣυγγνώμη. [signómi]
Notan, tack.Λογαριασμό, παρακαλώ. [logariasmó, parakaló]