Turkiet

Side

Sides gamla bycentrum ligger på en liten näs mellan två långa sandstränder.

Side har blivit populärt bland turister på grund av sina underbara, långa sandstränder, men Side som resmål är mycket mer än en strandsemester. Speciellt för historieintresserade finns det mycket att se i Side, eftersom stadens mest kända sevärdheter går tillbaka till antiken. Staden grundades av en grekisk invandrare på 700-talet f.Kr., och växte snabbt till ett centrum för sjöhandel, vars fornminnen fortfarande påminner oss om det förflutna.

I Side bör du åtminstone ta med ruinerna av Apollontemplet på uddens spets, vid havet, och den välbevarade romerska amfiteatern, som en gång underhöll en publik på upp till 17 000 personer. Den antika stadsporten leder till den idylliska byns centrum. I gränderna i gamla stan kan du spendera lång tid på att utforska utbudet av små butiker och njuta av atmosfären på charmiga kaféer. Nära staden kan du också hitta det mest kända diskoteket på hela kusten, Oxid, som är byggt i en gammal fästning och där det också finns en pool.

BOKA

Sevärdheter
Ruinerna av Apollons och Athenas tempel

Ruinerna av templet Apollo och Athena på toppen av Side-halvön är en imponerande syn. De ligger på ett underbart läge vid Medelhavets stränder, nära hamnen i Side. Apollontemplet har delvis restaurerats, och dess höga kolonner som står vid havet har blivit en välkänd symbol för staden Side. Det är värt att bege sig till ruinerna särskilt vid solnedgången, när det dramatiska landskapet i området är som bäst, och samtidigt stanna för att njuta av hamnens läckra restaurangutbud.

Romerska teatern

Beläget i det historiska området Side, erbjuder höghusamfiteatern en resa tillbaka i tiden och fantastisk utsikt över havet. Denna teater, som en gång underhöll en publik på 15 000 till 20 000 personer, kan utforskas på egen hand. Under sommaren anordnas även konserter på teatern.

Manavgat vattenfall

Manavgat ligger nära Side och är hem för en av regionens mest populära attraktioner, det lilla men vackra vattenfallet Manavgat. Det är ofta mycket surr runt vattenfallet och många stånd riktade till turister, men lite längre bort runt vattenfallet kan du hitta bekväma, lugnare picknickplatser och kaféer. Flera intressanta arter av fiskar och fåglar lever också i och runt floden Manavgat. Resan kan också kombineras med Manavgat-marknaden som anordnas ett par dagar i veckan.

Sides arkeologiska museum

Sides arkeologiska museum ligger i ett gammalt spa med anor från 300-talet. Byggnaden med sina trädgårdar restaurerades som museum på 1960-talet och döljer gamla statyer, keramik, smycken, vapen och religiösa föremål.

Aktiviteter
Stränder

Det finns två sandstränder i Side, den västra stranden och den östra stranden. Den tio kilometer långa västra stranden är en av de längsta sandstränderna i Turkiet, och den är särskilt populär bland familjer på grund av dess ytlighet och mjuka sand. Å andra sidan beger vi oss till östkusten på grund av dess lugnare atmosfär och goda vattensportmöjligheter. På den östra stranden kan du prova på till exempel skärmflygning, vindsurfing eller kajakpaddling.

Kryssningar och båtturer

Många olika kryssningar och båtturer avgår från Sides hamn. Populära är bland annat flodkryssningar längs Manavgatfloden till vattenfallen med samma namn och Manavgats stadsmarknad, eller ännu längre till Green Canyon, en magnifik smaragdgrön sjö omgiven av Taurusbergen.

Hamam

Det turkiska hamam-spaet bör definitivt läggas till listan när du besöker Side. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta genomför hamamsköterskan en rejäl peeling, skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar. Det finns många hamam i Side, vars nivå varierar från blygsamt till ganska lyxigt. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka. Boka en baddräkt till hamam.

Vattenaktiviteter

På Sides stränder är det möjligt att utöva många typer av vattensporter, såsom dykning, snorkling, surfing, vindsurfing, vattenskidor och skärmflygning. Trampbåtar finns också att hyra för en mer avslappnad smak. För dykintusiaster erbjuder Side en intressant specialitet, ett undervattensmuseum som består av 117 skulpturer som föreställer den anatoliska civilisationen.

Shopping

Sides shoppingutbud är koncentrerat till Liman Caddes, huvudgatan i gamla stan och dess omgivningar. I basarbutikernas utbud riktat till turister kan du hitta kläder, accessoarer och turkiska matprodukter som passar den nyanlända.

Omkring 7 kilometer från Side ligger Manavgat-basaren, som är ett av de största basarområdena i Antalya-regionen. En marknad anordnas i basarområdet på måndagar och torsdagar då området är som mest trafikerat och utbudet ökar ännu mer. Marknaden säljer både kläder och lokala livsmedel, särskilt färsk frukt och grönsaker. I basarer är säljare aktiva och köpslående är en del av det, så du bör bekanta dig med erbjudandet och priserna noggrant innan du påbörjar själva transaktionen. Du bör vara försiktig med produkternas autenticitet, eftersom märkesvaror som säljs i basarer ofta är piratkopierade.

Det finns också flera köpcentrum som säljer basarprodukter utanför Sides centrum. På Manavgat-sidan ligger det lite modernare köpcentret Nova Mall, där du kan hitta lokala märken, mat och underhållning. Efter ett rikligare shoppingutbud bör du ta en shoppingtur till Antalya, som kan nås från Side med buss på cirka 1,5 timme, med bil eller taxi på cirka en timme.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Resa med barn

Sides västra strand är en sandstrand med grund botten, som är lämplig för barn. Kryssningar avgår från hamnen, vars program inkluderar simning och titta på delfiner och sköldpaddor. Temaparken Land of the Legends som ligger i Belek, cirka 50 kilometer från Side, är också ett trevligt dagsutflyktsmål med barn. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.