Spanien


Barcelona

Fotboll, arkitektoniska mästerverk och atmosfären i en stor spansk stad med en badsemestertvist lockar turister till det ständigt populära Barcelona.

Spaniens näst största stad, Barcelona, ​​är en av de mest populära resmålen i Europa. Anledningen till populariteten är förmodligen storstadens rika kulturutbud, som kan kombineras med en stranddag eller flera vid stranden Barceloneta som ligger alldeles intill stadskärnan. Hjärtat av staden är den legendariska, livliga gågatan Las Ramblas med sina butiker och kaféer. På Las Ramblas smala sidogator, i området som kallas de gotiska kvarteren, kan du lära känna stadens historia och njuta av tapas på autentiska katalanska restauranger. När natten faller förvandlas området till stadens coolaste partydistrikt med trendiga barer och klubbar.

BOKA

Visa mer
Allmän information
Grundläggande information om Spanien

Yta: 505 990 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Madrid
Språk: spanska och regionalt katalanska, galiciska, baskiska och aranesiska
Befolkning: 47,42 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Spanien ligger på den iberiska halvön i södra Europa. Dess gränsgrannar är Frankrike och Andorra i nordost och Portugal i öster. Dessutom, i söder, är dess gränsgranne det lilla Gibraltar, som tillhör Storbritannien. Det smala Gibraltarsundet söder om Spanien skiljer Europas och Afrikas kontinenter åt. På andra sidan sundet ligger Marocko. Den västra delen av Spanien gränsar till Medelhavet. Spanien äger också Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten, öster om den afrikanska kontinenten.

Tidsskillnad

På fastlandet i Spanien och Balearerna är klockan som i Sverige och på Kanarieöarna en timma tidigare än i Sverige.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Spanien är 112.

Drickspengar

På spanska restauranger läggs vanligtvis en serviceavgift på 10-15 % automatiskt till eller ingår i det totala beloppet på räkningen. Storleken på serviceavgiften kan ofta kontrolleras från menyn. Ibland finns det specificerat på kvittot, ibland ingår det i priserna. Om du önskar kan du även lämna ett separat tips för särskilt bra service. Du kan också komma ihåg personalen på hotellet, till exempel kan du lämna ett dricks på ca 5-7 euro till rumsstädaren efter din semester. Du kan också lämna ett dricks på cirka 10 % till taxichauffören. Det finns ingen anledning att lämna dricks i livsmedelsbutiker eller småköp.

Ambassad

svenska Ambassaden i Madrid
Calle Caracas, 25
28010 MADRID
SPANIEN
+34 91 702 2000
ambassaden.madrid@gov.se

Boende och turistskattt

I flera regioner i Spanien debiteras turister en nattskatt, som beroende på region kan kallas turistskatt, miljöskatt eller stadsskatt. I början av 2023 kommer skatten att tas ut av regionen Katalonien, Valencia och Balearerna.

Skattens storlek varierar beroende på region, boendenivå och säsong. Till exempel, på Balearerna är skatten €1-4/person/natt under högsäsong från maj till oktober, och €0,25-€1/person/natt under lågsäsong, beroende på boendenivån . Den högsta skatten är för närvarande i Barcelona, ​​​​där en turist som bor på ett femstjärnigt hotell betalar en skatt på 5,25 €/natt (från början av 2024 6,75 €/natt).

Flera andra spanska regioner diskuterar just nu införandet av skatten, så inom en snar framtid kan skatter även komma att tas ut på andra håll i Spanien.

Resedokument

När de reser till Spanien måste finska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt foto-ID-kort utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Spanien när resans längd är mindre än 90 dagar. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Spanien är +34, som ska användas framför spanska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se
Valuta och betalning

Spaniens valuta är euro, så växling av pengar är inte nödvändigt när du anländer från Finland. I Spanien kan du betala med de vanligaste kreditkorten, men det är också bra att ha kontanter med sig. Särskilt när man betalar för små inköp föredrar små butiker och kaféer kontant betalning. Även på lokala bussar är betalning vanligtvis endast möjlig med en liten summa kontanter. Vissa små butiker kan ha en lägsta betalningsgräns för kortbetalningar. Kunden debiteras inga extra avgifter för kortbetalningar som görs inom EU-området och serviceavgifterna för kontantuttag är desamma som vid kontantuttag i Sverige.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter behövs.

Tjänster
Apotek

På var och en av våra resorter hittar du ett eller flera apotek (farmacia på spanska) som öppnar sina dörrar på vardagar runt 09:00 och stänger mellan 20:00 och 21:00. Några av apoteken är stängda under siestan på eftermiddagen mellan 13.30 och 17.00. På lördagar har apoteken vanligtvis öppet från 9.00 till 14.00. Övriga tider och på söndagar finns ett apotek i tjänst. Information om närmaste jourapotek finns oftast på dörrarna till stängda apotek.

Hotell

Incheckningstiden på hotellet börjar vanligtvis klockan 14. Hotell kan ha olika hotellspecifika tilläggstjänster som debiteras separat. I allmänhet inkluderar extra avgiftsbelagda tjänster minibarprodukter, samtal utanför hotellet med rumstelefonen och, på vissa hotell, tv. Du kan kontrollera de extra betaltjänsterna i rumsinformationen, receptionen eller din guide.

På de flesta hotell måste utcheckningen vara klar senast klockan 12 på avresedagen. Om du har använt hotellets betalda tilläggstjänster för din rumsräkning, betala i hotellets reception senast vid utcheckning. Vid behov kan du lämna ditt bagage i hotellets bagageförvaring efter utcheckning.

Kollektivtrafik

Bussar är den huvudsakliga kollektivtrafiken på de spanska öarna. Enkelbiljetter är billiga och bussnätet täcker alla de viktigaste städerna och destinationerna. Att resa korta sträckor också med taxi är rimligt prissatt i Spanien. På Kanarieöarna och Balearerna kan du också enkelt utforska grannöarna med färjorna som går mellan dem. Priserna för en enkelresa med färja varierar, beroende på resa och årstid, från några dussin till cirka 80 euro utan bil, med bil från 80 euro och uppåt.

Läkare och sjukhus

Om du blir sjuk under din semester, som medborgare i EU-regionen, kan du få behandling med det europeiska läkarkortet. Men vi rekommenderar alltid att du också tecknar en reseförsäkring, eftersom reseförsäkringen i vissa situationer täcker mer omfattande sjukvårdskostnader.

För barnfamiljer

Babymat och blöjor finns vanligtvis bäst i större snabbköp och apotek.

Köpcentra och butiker

I Spanien finns inga strikt reglerade butiksöppningstider, varför öppettiderna varierar beroende på region och butik. Butikerna har vanligtvis öppet på vardagar minst 9:30 till 13:30 på morgonen och från 17 till 20 på kvällen. På eftermiddagen är de flesta butikerna stängda för siestan. På lördagar är butikerna mestadels öppna från morgon till siesta. Butiker är stängda på söndagar.

I turistområden, särskilt under högsäsong, är öppettiderna ofta längre - alla stänger inte alls för siesta, och vissa butiker har öppet sent på kvällen. Vissa nyare köpcentrum och stora varuhus har också gett upp siestan.

Matbutiker

Öppettiderna för stormarknader varierar beroende på kedja. Internationella stormarknadskedjor som Aldi, Lidl och Carrefour, samt spanska Mercadona, har omfattande öppettider, mestadels från nio på morgonen till nio på kvällen, och de stänger inte dörrarna under siestan. I mindre spanska livsmedelsbutiker firas siesta annorlunda. Siestatiden varierar mellan 13:30 och 17:30. Små minimarknader har vanligtvis öppet till sent på kvällen och ofta även på söndagar.

Shopping

Spanien är ett stort land, och naturligtvis har dess olika regioner sina egna lokala specialiteter som du kan köpa som en godbit. Kläder och olika matprodukter är dock populära att ta med hem, oavsett var du befinner dig i Spanien. Många internationellt kända klädmärken kommer från Spanien, några av vars butiker går inte att hitta i Finland alls, som Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti och Stradivarius.

Populära matprodukter att ta med hem är det prestigefyllda spanska saffran, som används till att till exempel krydda paella, olika köttprodukter, varav de mest kända förmodligen är jamón och chorizo, och naturligtvis lokala ostar. Och vi bör inte glömma den utmärkta olivoljan, som produceras i Spanien mer än någon annanstans i världen. Oljor gjorda av olika olivsorter har de mest skilda smaker och nyanser, men en sak är säker - kvaliteten är alltid på topp.

Du kan knappast tala om Spaniens infödda utan att nämna dess världsberömda viner - många populära viner i Finland kommer från olika regioner i det stora vinproducerande landet, som katalanska mousserande cavaviner, andalusisk sherry och rika röda viner från Rioja-regionen.

Högtider

Det finns många helgdagar i Spanien, som varierar från region till region.

Semester firas över hela Spanien

1.1. nyårsdagen
6.1. uppenbarelse
1.5. första maj
15.8. Jungfru Marias antagande dag
12.10. Spanska nationaldagen
1.11. alla helgons dag
6.12. Konstitutionsdagen
8.12. Högtid för Jungfru Marias obefläckade avlelse
25.12. juldagen

Dessutom är långfredagen en allmän helgdag som firas i hela Spanien, vars tid liknar Finland och varierar varje år. Skärtorsdagen är också en allmän helgdag i större delen av Spanien, med undantag för Katalonien och Valencia.

Regionala helgdagar på Balearerna

1.3. Baleariska dagen
2. Påskdagen, tiden varierar varje år och är densamma som i Sverige

Regionala helgdagar på Kanarieöarna

30.5. Kanarieöarnas dag

På helgdagar är banker, kontor och vissa butiker stängda. Men restauranger och barer i turistområden serverar vanligtvis normalt. På helgdagar följer kollektivtrafiken för det mesta söndagens tidtabell. Om semestern infaller på en helg är följande måndag en ledig dag.

Användbart ordförråd
Hej!Hola.
God morgon / god dag (på morgonen).¡Buenos días!
God dag (eftermiddag/tidig kväll).¡Buenas tardes!
God kväll / god natt.¡Buenas noches!
Tack.Gracias.
Snälla/snälla. (när man frågar efter något)Por favor
Snälla/snälla. (när man ger något)Aquí tienes. / Aquí tiene.
Tyvärr.Lo siento.
Faktura, tack.La cuenta, por favor.
Väder
Genomsnittstemperaturer i Barcelona
MånadDagens högsta (°C)Nattens lägsta (°C)Vattentemperatur (°C)
Januari12414
Februari13413
Mars16713
April18914
Maj211317
Juni251721
Juli282024
Augusti282026
September241824
Oktober211421
November16918
December13515

Temperaturen som presenteras i tabellen är genomsnittliga dagliga högsta och lägsta temperaturer under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.