Kroatien

Split

Split ligger vid Adriatiska havets stränder och serverar en dos historia, kultur och underbar natur.

Medeltida Split är en charmig kulturell destination vid havet. Hjärtat i staden är Diocletianus palats från antikens Rom, som också finns med på UNESCO:s världsarvslista, beläget mitt i Splits gamla stadsdel. Utöver palatset har gamla stan gott om smala gränder, livliga torg och medeltida byggnader att förundras över.

Marjani-halvön framför Splits centrum erbjuder en grön miljö för utomhusaktiviteter och rekreation. Trappstegen till Marjani Hill är definitivt värda att klättra - från toppen av kullen kan du beundra utsikten över Adriatiska havet och över de röda taken i staden Split. Det finns gott om shoppingmöjligheter i Split, från traditionella marknader till köpcentra och internationella märkesbutiker.

Allmän information
Grundläggande information om Kroatien

Yta: 56 594 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Zagreb
Språk: kroatiska
Befolkning: 4,1 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Kroatien ligger i södra Europa, vid Adriatiska havets stränder, en del av Medelhavet, på den nordvästra delen av Balkanhalvön. Dess gränsgrannar är Slovenien i nordväst, Ungern i nordost, Serbien i öster, Bosnien-Hercegovina i sydost och Montenegro i den allra södra spetsen. Mitt emot Kroatien, på västra sidan av Adriatiska havet, ligger Italien.

Tidzon

Den tidszon som Kroatien ligger i är Central European Time (UTC+1), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Kroatien är tidsskillnaden 0 timmar.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Allmänt nödnummer: 112
Ambulans: 194
Brandkåren: 193

Tips

I Kroatien är dricks vanligt, även om det inte är nödvändigt. Ett lämpligt dricks på en restaurang är cirka 10 % av det totala beloppet på notan. Taxichaufförer förväntar sig inget dricks. Om du vill kan du lämna ett dricks på ca 10-15 euro för en veckas semester för städaren.

Ambassad

Embassy of Sweden
Strojarska 20
10 001 Zagreb
CROATIA
+385 1 492 51 00
ambassaden.zagreb@gov.se

Boende och turistskatter

Myndigheterna i Kroatien tar ut en turistskatt på ca 2–5 euro/ person och natt som betalas direkt till hotellet vid ankomst. Barn har ofta en lägre skattesats. På vissa hotell ingår turistskatten.

Resedokument

När de reser till Kroatien måste svenskarna ha ett giltigt pass eller officiellt identitetskort. Svenska medborgare behöver inget visum till Kroatien. Medborgare i andra länder bör kontrollera inträdeskraven direkt med den lokala myndigheten.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Kroatien är +385, vilket bör användas framför kroatiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter behövs.

Väder
Genomsnittstemperaturer i Split
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari8213
Februari9212
Mars12512
April16814
Maj201218
Juni241621
Juli271924
Augusti271924
September221522
Oktober181120
November13718
December9316

Temperaturerna som visas i tabellen är de genomsnittliga dagliga högsta och lägsta temperaturerna under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.