Turkiet

Antalya

Miljonstaden Antalya kombinerar modernt lokalt stadsliv med en avslappnad strandsemester.

Turkiets största kuststad och populära semestermål, Antalya är känt för sina sandstränder, historiska attraktioner och vackra landskap. Som semestermål är Antalya en av de yngsta i Turkiet, men den växer snabbt till en turiststad populär bland familjer, med bland annat sina vattenparker och barnvänliga stränder. Vädret i Antalya är varmt, torrt och soligt större delen av året. På sommaren ligger dagtemperaturerna mellan 25 och 30 grader, och havsvattnet håller sig på 20-26 grader från april till oktober.

BOKA

Visa mer
Sevärdheter
Kaleiçi

Gamla stan i Antalya är känd som Kaleiçi. På dess charmiga kullerstensgator kan du beundra gamla hus från den ottomanska eran, som nu bebos av ett färgstarkt spektrum av butiker, gallerier och hotell. Kaleiçs attraktioner inkluderar Hadrianus port och klocktorn som ligger på kanten av dess centrala torg, Mehmet Paşa-moskén med sina magnifika mosaikkonstverk, och Kesik Minare, d.v.s. den trasiga minareten, som har fungerat som tempel, kyrka och moské under dess tid. 2 000-årig historia, men skadades av brand på 1800-talet.

Düden vattenfall

De två vattenfallen i Düden, det nedre och det övre ligger båda strax utanför Antalyas centrum. Det nedre vattenfallet faller 40 meter ner i havet och kan beundras antingen från land eller från havet från en båt. Det övre vattenfallet, även känt som Alexanderfallen, ligger cirka 10 kilometer från Antalyas centrum. De grönområden som omger den är ett populärt ställe att ha picknick på.

Antalyas arkeologiska museum

Antalya Museum är ett av de största och bästa arkeologiska museerna i Turkiet. Dess samling innehåller föremål från de tre största antika regionerna: Lykien, Pamfylien och Pisidien. Samlingarna inkluderar många statyer, mosaiker, ruiner av antika städer och, kanske den mest fascinerande specialiteten, St Nicholas ben.

Den antika staden Perge

Ruinerna av den antika staden Perge ligger cirka 15 kilometer öster om Antalya. Staden är bland annat känd som födelseplatsen för den grekiske matematikern och astronomen Apollonius Pergalainen. Det finns mycket att se i Perge för den som är intresserad av historia - dess platser inkluderar till exempel en exceptionellt välbevarad teater och en romersk stadion, vackra pelargångar, portar, romerska bad och Agora, eller marknadstorget.

Termessos

Ruinstaden Termessos ligger 34 kilometer nordväst om Antalya, på sluttningarna av berget Gülluk ​​​​Dagi, mer än en kilometer över havet. Endast dess stiliga amfiteater, som betjänade en publik på 5 000 personer, har bevarats från stadens fästning till denna dag, som erbjuder en underbar utsikt över de omgivande Taurusbergen, den pamfyliska slätten och Gulluk Dags högsta topp. I Termessos kan du också se ruinerna av den uråldriga stadsinfrastrukturen, som den gamla agoran, pelarvägen och avloppsnätet. Destinationen nås bäst med bil eller taxi. Det handlar om en 45-60 minuters promenad upp till ruinerna från parkeringsplatsen.

Aktiviteter
Stränder

De mest populära stränderna i Antalya är Lara på västra sidan av staden och Konyaalti på östra sidan. Lara är en 12 kilometer lång barnvänlig strand med finsand, längs vilken du kan hitta massor av barer och restauranger. Det stenbaserade Konyaalti ligger lite närmare Antalyas centrum, och det finns också gott om tjänster och vattensportmöjligheter längs den. Vattnet på båda stränderna är klart och mycket rent.

Kryssningar och båtturer från hamnen i Antalya

Antalyas gamla hamn är värd ett besök i sig, men från hamnen kan du även ta olika båtturer och kryssningar som tar dig till attraktioner i området, som vattenfallet Ala-Düden. På längre dagsturer kan du också utforska andra populära destinationer vid kusten, som Kemer och Manavgat, den sjunkna staden Kekova, eller tillbringa en rolig dag på den exotiska paradisön Suluada.

Hamam

Det turkiska hamam-spaet bör definitivt läggas till på listan när du besöker Antalya. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta genomför hamamsköterskan en rejäl peeling, skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar. Det finns många hamam i Antalya, vars nivå varierar från blygsamt till ganska lyxigt. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka. Boka en baddräkt till hamam.

Tünektepe linbana

Linbanan, som öppnade 2017, leder sina besökare till bergskedjan Bey, till en observationsplattform som heter Tünektepe på 618 meters höjd. Med en linbana på cirka 9 minuter och nästan två kilometer lång kan du beundra staden Antalya, Medelhavet och bergslandskapet från ovan. Linbanans startpunkt ligger cirka 7 kilometer sydväst om Konyaalti-stranden.

Sport och träning
Vattenaktiviteter

Liksom de flesta badorter har Lara och Konyaalti stränder i Antalya också bra vattensportmöjligheter. Du kan hyra vattenskotrar och trampbåtar, vindsurfa eller prova på hängflyg.

Vandring

Det finns flera resmål som lämpar sig för vandring runt Antalya. En kortare enkelvandring på cirka en timme kan göras till berget Solymos till ruinstaden Termessos, som ligger i Termessos nationalpark uppkallad efter staden. För längre vandringar kan du gå på Likyuan You, eller Lycian-vägen, eller St. Paul-rutten, som båda täcker totalt cirka 500 kilometer av många historiska sevärdheter i Turkiet. Vandringslederna är uppdelade i flera kortare leder, som även kan vandras som dagsturer.

Utförsåkning

Kanske överraskande, men i Antalya kan du kombinera en skidåkning och strandsemester på våren. Saklıkent skidcenter ligger 40 kilometer från Antalya, på cirka två kilometers höjd i Taurusbergen. Säsongen i Saklikent varar till slutet av mars eller början av april på våren, då Antalyakusten ofta redan är behagligt varm. Det finns totalt 10 kilometer backar i Saklikent, där du kan hitta backar lämpliga för nybörjare, medelnivåer och backar klassade som svåra.

Shopping

Perinteisiä turkkilaisia tuliaisostoksia voi tehdä vanhankaupungin kaduilla. Matkamuistoesineiden ja paikallisten herkkujen lisäksi alueelta löytyy myös laadukkaita turkkilaisia mattoja myyviä liikkeitä.

Det finns många köpcentrum i Antalya, där du inte bara kan hitta turkiska butiker utan även många välkända internationella varumärken. Det största av köpcentrumen är Mall of Antalya, som ligger nära flygplatsen, som tillsammans med angränsande Deepo Outlet utgör det största shopping- och nöjescentret i hela Medelhavet. Det moderna köpcentret Mark Antalya med 155 butiker ligger mitt i Antalyas centrum. Andra köpcentrum i Antalya inkluderar Agora Antalya, Terra City, Migros och Özdilek Park.

I Antalya kan du på turkiskt vis förstås också hitta flera basarområden, som erbjuder ett brett utbud av varor. I basarer är säljare aktiva och köpslående är en del av det, så du bör bekanta dig med erbjudandet och priserna noggrant innan du påbörjar själva transaktionen. Du bör vara försiktig med produkternas äkthet, eftersom märkesvaror som säljs i basarer ofta är piratkopierade.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Antalya med barn

Beläget på östra sidan av Antalya, är Lara Beach mycket barnvänlig och lämplig för barns sandlek. Beläget nära Antalyas centrum, nära Konyaalti-stranden, är Antalya Aquarium ett trevligt ställe att besöka med barn. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.