Turkiet

Içmeler

Içmeler är en favoritdestination för dem som älskar lugnet. Lata dagar på stranden eller på soldäcket i skärgården - det är vad en semester i vackra och lugna Içmeler är gjord för.

Lilla och charmiga Içmeler är som lillasyster till sin granne Marmaris. I Içmeler är tempot lugnare och stämningen, med ett ord, avslappnad. Içmeler är känt för sin underbara natur - staden som ligger i viken vid bukten och dess långa sandstrand är omgiven av gröna bergslandskap. På grund av sin långgrunda strand är Içmeler också populär bland barnfamiljer. Den lilla gågatan i centrum med sina butiker, kaféer och restauranger löper idylliskt längs den smala kanalen. På marknadsdagar är gatan fylld av stånd där du kan pröva dina prutningskunskaper och göra fynd.

Om hamnstadens livliga nattliv lockar dig en kväll kan du snabbt och billigt ta dig till Marmaris med lokala bussar. De mest entusiastiska vandrare tar sig sex sträckor till fots längs den sex kilometer långa gågatan. Från Içmeler är det också värt att ta en båttur till den vackra skärgården Marmarisbukten. En dag på båten går smidigt med att njuta av solen, bada och beundra det kristallklara havet.

BOKA

Sevärdheter
Marmaris slott och arkeologiska museum

Det 5 000 år gamla slottet Marmaris från den ottomanska eran rymmer nu ett arkeologiskt museum, där besökare kan lära sig om regionens rika historia. Resan till slottet tar dig längs de slingrande kullerstensgatorna i gamla stan, som kantas av vitkalkade villor med bougainvillea-täckta väggar.

Marmaris hamn

I hamnen i Marmaris kan du njuta av atmosfären och beundra de stiliga segelbåtarna, eller hoppa ombord på ett kryssningsfartyg för att se landskapet från havet. Hamnen har också ett urval av mysiga kaféer, restauranger och butiker.

Marmaris nationalpark

Om du längtar efter lugnet i naturen från liv och rörelse på ett livligt turistmål under din semester, så ligger Marmaris National Park alldeles intill staden. Bland dess tallar, ekar och eukalyptusträd är katras hem för intressanta djurarter, såsom vilda getter, vildsvin, hökar och örnar. Nationalparken kan utforskas till fots eller genom att boka en jeeptur.

Aktiviteter
Stränder

Içmelers långa sandstrand fortsätter ända till Marmaris. Stranden har grov sand, är ren och ganska lång varför den även lämpar sig för barnfamiljer.

Kryssningar och båtturer

Från Icmeler kan du hoppa på en avkopplande heldagsbåttur, där du kan lära känna de närliggande öarna och byn Turunc och beundra fosforgrottan. Mellan stoppen kan du njuta av solskenet på soldäcket. Under dagen är det också möjligt att simma och snorkla i Marmarisbuktens klara vatten.

Hamam

Ett turkiskt hamam-spa bör definitivt läggas till på listan när du besöker Turkiet. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta genomför hamamsköterskan en rejäl peeling, skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar. Det finns flera hamam i Içmeler och Marmaris, vars nivå varierar från blygsamt till ganska lyxigt. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka.

Atlantis vattenpark

Aktiviteten nummer ett på en varm dag är en dag i vattenparken. Det finns flera vattenparker i Marmaris, varav den största är Atlantis, som ligger ett par kilometer från centrum. Förutom vattenrutschbanor och pooler erbjuder den färgglada nöjesparken en stor lekplats, barnens elbilar, en privat strand och flera restauranger och barer.

Shopping

Nära Içmeler-stranden finns det många små butiker där du kan handla. På onsdagar är det marknad i Icmeler där färsk frukt, grönsaker och andra livsmedel säljs. Du kan köpa kryddor, nötter och turkiskt godis från marknaden att ta med hem. Men om du letar efter ett bredare shoppingutbud bör du bege dig till Marmaris.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Resa med barn

Fridfulla Içmeler är ett populärt resmål bland barnfamiljer. Det finns två vattenparker i Marmaris, cirka sex kilometer bort. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.