Turkiet

Alanya

Alanya överraskar med sin mångsidighet. Oavsett om du ska på en resa med din familj eller med en grupp av vänner, kommer du garanterat att hitta roliga saker att göra i Alanya. Turkiets fleråriga favorit passar såväl soldyrkare, nattugglor som historie- och naturintresserade.

Alanya är ett av Turkiets mest populära semestermål, och inte för inte. Du hittar allt du behöver för en lyckad semester i denna mångsidiga destination. Alanya är känt för sin fästning från 1200-talet, som ligger brant vid stadens kust, på toppen av en klippa och delar den kilometerlånga sandstranden i två delar. När du tittar på de enorma stenblocken på de imponerande väggarna kan du också ana historiens skuggsida; fästningen, fullbordad av slavarbete, har krävt tusentals hårda, svettiga timmars arbete. På fästningens västra sida ligger den berömda Kleopatrastranden, och på andra sidan den åtta kilometer långa östra stranden. På grund av sin mjuka sand är båda stränderna populära bland simmare och soldyrkare.

BOKA

Visa mer
Sevärdheter
Alanya fästning och Röda tornet

Fästningen som reser sig vid Alanyas kust är stadens populäraste attraktion. Det inkluderar Röda tornet som ligger i det gamla hamnområdet, bredvid vilket fästningen fortsätter uppför Kale-kullen. Fästningen byggdes på 1200-talet och döljer en liten historisk stad med sina smala gränder och gamla byggnader, inklusive en liten moské och bostadshus från den ottomanska perioden. Det finns också en marknad, butiker och kaféer i lä av murarna, där du kan stanna till på väg till själva museiområdet på toppen av kullen.

Friluftsmuseet ligger 250 meter över havet och därifrån kan du njuta av enastående utsikt över havet, Taurusbergen och Kleopatrastranden. De flesta tycker att utsikten från fästningen är som mest spektakulär vid solnedgången. Om den tre kilometer långa resan till toppen av backen känns för svettig till fots kan du även ta linbanan. Liften som avgår från Kleopatra-stranden i Damlatas-området erbjuder underbara vyer på en 900-meters resa till Ehmedek, fästningens nedre del, varifrån du kan fortsätta gå cirka en kilometer till museiområdet. Du kan också ta dig till fästningen med taxi eller lokalbuss.

Droppstensgrottorna Dim och Damlatas

Cirka 12 kilometer från Alanyas centrum ligger en av Turkiets största grottor, Dim. De vackra droppstensformationerna, den underjordiska sjön och den underbara belysningen gör atmosfären i grottan speciell. Den 360 meter djupa grottan har många upp- och nedgångar och trappor, så bra skor är nödvändigt. Grottan, som är uppdelad i två delar, kan även följas av en kortare väg som leder till 50 meters djup. Dimfloden rinner bredvid Dim-grottan och nationalparken med samma namn ligger runt den. Området runt floden är ett populärt picknickområde, och det finns också många restauranger längs den på sommaren med terrasser som flyter i flodens vatten.

En annan, mindre droppstensgrotta, Damlatas, kan hittas precis nära Alanyas centrum, nära den södra änden av Kleopatra-stranden. Detta område av Kleopatra-stranden är också uppkallat efter grottan. Den fuktiga luften i grottan tros vara bra för hälsan och många åker regelbundet till Damlatas bara för att sitta och andas.

Sapadere Canyon

Bege dig till bergen cirka 40 kilometer från Alanya till byn Sapadere för att beundra den magnifika 750 meter långa kanjonen, som skapades under årtusenden av vatten, is och vind. Att förflytta sig i kanjondalen är lätt tack vare bron byggd inuti den. Efter att ha vandrat genom kanjonen kommer du fram till det vackra vattenfallet vid dess ände. Vattenfallets kristallklara vatten rinner ut i poolen nedanför, där du kan ta ett uppfriskande kallt dopp. Glöm inte badkläder.

Alanyas arkeologiska museum

På Alanyas arkeologiska museum hittar du en omfattande samling av föremål från olika epoker av regionens historia. I kollektionen finns bland annat smycken, mynt, verktyg och kannor. Museets mest kända attraktion är Herkulesstatyn i brons från 900-talet som finns i Alanya-området.

Aktiviteter
Stränder

Den långa sandstranden vid Alanyas kust är uppdelad mellan de två sidorna av Kale-kullen och dess fästning. Den mest kända av Alanyas stränder är Kleopatra-stranden, som ligger på den västra sidan av kullen. Enligt lokala legender brukade den egyptiska drottningen Kleopatra bada i havet vid foten av fästningen Alanya. Förutom att bada och sola, erbjuder Kleopatra Beach olika vattensporter samt restauranger och förfriskningar i de många restaurangerna längs strandpromenaden. Den östra stranden på andra sidan fästningen är särskilt populär bland vattensportentusiaster.

Kryssningar och båtturer

Flera olika båtturer och kryssningar avgår från hamnen i Alanya. Med mindre båtar kan du åka på en lugn naturskön kryssning och då och då ta ett dopp i det uppfriskande Medelhavet. På stora fartyg som ser ut som ett piratskepp kan du följa med på ett äventyr med pirattema och en skumfest som anordnas på däck, och du kan till och med träffa delfiner. Båtturer på piratskepp är särskilt populära bland barnfamiljer.

Hamam

Det turkiska hamam-spaet bör definitivt läggas till på listan när du besöker Alanya. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta genomför hamamsköterskan en rejäl peeling, skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar. Det finns många hamam i Alanya, vars nivå varierar från blygsamma behandlingsrum till ganska lyxiga spa. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka.

Jeeptur

Populära jeepturer till Taurusbergen anordnas också från Alanya. Längs vägen kan du beundra underbara bergs- och skogslandskap och lära känna autentiska, lokala bergsbyar.

Sport och träning
Vattenaktiviteter

På stränderna i Alanya kan du njuta av en mängd andra vattensporter, som passar både entusiaster och nybörjare. Det finns till exempel hängflyg, vattenskidor, vattenskoter och bananbåtar.

Dykning och snorkling

Alanyas kristallklara vatten erbjuder utmärkta möjligheter för snorklare och dykare att beundra korallrev och fiskarter. Från Kleopatra-stranden och vid foten av Alanyas fästning kan även nybörjare prova snorkling och dykning. För erfarna dykare finns även djuphavsdykningsturer.

Mountainbike och vandring

Taurusbergen som börjar nära Alanya och nationalparken i floden Dim som rinner ner därifrån erbjuder underbara terränger för cykling och vandring. Det finns rutter i olika storlekar för vandrare och cyklister på olika nivåer. Guidade turer till berget anordnas också. Det finns flera cykeluthyrningsföretag i Alanya, från vilka cyklar kan hyras till rimliga priser.

Shopping

Det finns gott om butiker i Alanya, och utbudet är mestadels varor riktade till turister. För shopping bör du åtminstone bege dig till Alanyas huvudgata, Atatürk Bulvar, längs vilken populära turkiska butikskedjor finns. Det finns också mycket att utforska på gatorna som korsar huvudgatan och i de omgivande kvarteren.

Mellan huvudgatan och Alanyas hamn finns ett stort basarområde, som sprider sig över området med flera gator och kvarter. Basarens utbud riktar sig till turister och i utbudet finns gott om liknande produkter. Säljarna är aktiva och köpslående är en del av det, så du bör bekanta dig med erbjudandet och priserna noggrant innan du påbörjar själva transaktionen. Du bör vara försiktig med produkternas äkthet, eftersom märkesvaror som säljs i basarer ofta är piratkopierade.

Lokalbefolkningen beger sig till matinköpsmarknaderna, som har sina egna för nästan alla dagar i veckan i olika delar av Alanya. Det är värt att gå till marknaden för att smaka på lokala delikatesser och shoppa. Andra marknader är främst inriktade på försäljning av färsk frukt och grönsaker, vissa säljer även konsumentvaror.

Lite längre från Alanyas centrum finns även två köpcentrum. Några kilometer från kärncentret ligger det lite större Alanyum, och drygt tio kilometer bort i Konakli ligger det mindre tidscentret. I köpcentrumen kan du hitta främst turkiska märken, men även några internationella klädmärken, heminredning, elektronik, leksaker, godis och snabbmatsrestauranger. För ett bredare shoppingutbud bör du ta en shoppingtur till Antalya som kan nås med buss från Alanya på drygt ett par timmar.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Alanya med barn

Populära aktiviteter med barn i Alanya är piratfartygskryssningarna som avgår från hamnen. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.