Cypern

Pafos

I Pafos kustområden kan du tillbringa en traditionell strandsemester, men uppe i staden kan du också uppleva atmosfären av en autentisk cypriotisk stad.

Pafos har vuxit till ett av de mest populära semesterdestinationerna på Cypern, särskilt bland familjer. Den mest kända av de många stränderna i Paphos är Coral Bay, som ligger cirka 11 kilometer norr om stadens centrum, runt vilken ett traditionellt turistcentrum med mångsidig service har bildats. Det finns också stränder närmare staden.

Det viktiga pilgrimsmålet i antiken är också hem för flera historiskt betydelsefulla attraktioner, såsom den romerska teatern och de stora mosaikplattorna som en gång tillhörde den romerska guvernörens palats. Aktiva semesterfirare gillar också Paphos - de omgivande bergen erbjuder en fantastisk miljö för vandring, cykling och ridning, och det finns också en 18-håls golfbana i närheten.

BOKA

Allmän information

Grundläggande information om Cypern

Yta: 9 251 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Nicosia
Språk: grekiska, turkiska, engelska
Befolkning: 1,2 miljoner
Religion: ortodox

Plats

Cyperns ö ligger i den västra delen av Medelhavet, söder om Turkiets fastland.

Tidzon

Den tidszon som Cypern ligger i är Further-eastern European Time (UTC+3), och mellan Sverige och Cypern är tidsskillnaden 1 timme.

Viktigt att veta innan resan

Nödnummer

Det allmänna nödnumret på Cypern är 112.

Dricks

Det är inte nödvändigt att dricksa på restauranger på Cypern, men om du får bra service kan du lämna ungefär 10 % i dricks om du vill. Det är inte vanligt att dricksa taxichaufförer, men om du vill kan du avrunda summan uppåt och lämna växel till chauffören. Om du önskar kan du lämna en dricks på cirka 5-10 euro för städerskan under veckans semester och cirka 1-2 euro per väska till bagagebäraren.

Ambassad

Sveriges ambassad på Cypern

Nikosian-suurlähetystö
Embassy of Sweden
9, Arch. Makarios III Avenue
1065 NICOSIA
CYPRUS
+357 22 458 088
ambassaden.nicosia@gov.se

Boende- och turistskatter

Det tas inte ut någon boende skatt på Cypern.

Resedokument

För finska medborgare som reser till Cypern krävs en giltig pass eller officiellt identitetskort. Svenska medborgare behöver inte visum för att resa till Cypern. Medborgare från andra länder bör kontrollera inresekraven direkt från lokala myndigheter.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumret +46. Att ringa från hotellrummets telefoner är avgiftsbelagt, och avgiften betalas i hotellets reception.

Cyperns landskod är +357, vilket bör användas framför cypriotiska telefonnummer när du ringer från en svensk mobiltelefon.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på. vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på. Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären ansvarar själv för att ha en giltig reseförsäkring.

Elektricitet

230 V. På Cypern används brittiska uttag, vilket kräver en adapter av typ G.

Vädret

Genomsnittstemperaturer, Larnaca
MånadHögsta dagstemperatur (°C)Lägsta natttemperatur (°C)Genomsnittlig vattentemperatur (°C)
Januari151018
Februari161017
Mars191117
April221418
Maj271821
Juni312224
Juli342527
Augusti342528
September312327
Oktober271926
November211523
December171120

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga högsta och lägsta dygnstemperaturer för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.