Bulgarien

På Svarta havets kust kommer du att möta en solig balkansk atmosfär.

Turister till Bulgarien, som ligger på Balkanhalvön, lockas framför allt av Svarta havets soliga sandstränder, överkomliga priser och även korta tretimmarsflyg från Sverige. På Burgariakustens långa sandstränder kan du njuta av sorglösa stranddagar, ta promenader längs strandpromenaden och beundra solnedgångarna och havets lugnande ljud. Strandlivet blir inte bättre av detta.

Förutom att slappa på stranden har Bulgarien också massor av historiska skatter och naturliga underverk att uppleva. Utforska de gamla kullerstensgatorna i Nessebar, en UNESCO:s världsarvslista, och njut av lerbad eller fågelskådning vid sjön Pomorie. Varna och Burgas, landets största kuststäder, är också värda ett besök, där du kan uppleva det lokala bulgariska vardagslivet och lära känna regionens historia i stadens museer och gamla stadsdelar.

Longitours semesterorter i Bulgarien ligger runt staden Burgas, vid Svarta havets stränder. Du kan att flyga direkt till Burgas med Norwegian under från vår till slutet av oktober.

BOKA

Våra destinationer i Bulgarien

Allmän information
Grundläggande information om Bulgarien

Yta: 110 879 km²
Valuta: leva
Huvudstad: Sofia
Språk: Bulgariska
Befolkning: 6,52 miljoner
Religion: ortodox

Plats

Bulgarien ligger på Balkan i sydöstra Europa, vid Svarta havets stränder. Dess gränsgrannar är Rumänien i norr, Serbien och Nordmakedonien i väster och Grekland och Turkiet i söder. I öster gränsar Bulgarien till Svarta havet.

Tidzon

Den tidszon som Bulgarien ligger i är Further-eastern European Time (UTC+3), och mellan Sverige och Bulgarien är tidsskillnaden 1 timme.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Bulgarien är 112.

Tips

Dricks är en vanlig praxis i Bulgarien, och ett lämpligt dricks på en restaurang är cirka 10 % av den totala notan. I en taxi kan det totala beloppet avrundas uppåt till närmaste jämna tal. Du kan lämna 1-2 leva per väska till hotellportieren och 2-5 leva per dag för rumsstädaren, beroende på nivån på boendet.

Ambassad i

Bulgariens ambassad är Stockholmbaserad på Utrikesdepartementet
Boende och turistskatter

Bostadsskatt tas ut i Bulgarien, vars belopp varierar beroende på kommun och beroende på typ av boende och antal stjärnor. Boendeskatt ingår inte i resepaketets pris utan betalas separat i hotellets reception. Skattebeloppet varierar mellan €0,20 och €3,00 /natt / person.

Resedokument

När de reser till Bulgarien måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt ID-kort med ett foto utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Bulgarien. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Bulgarien är +359, vilket bör användas framför bulgariska telefonnummer när du ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V, ingen adapter behövs.