Bulgarien

Nessebar

De livliga historiska gatorna i Nessebar förändras till en lugn, maritim atmosfär på kvällarna.

Den historiska staden Nessebar, som också finns med på UNESCO:s världsarvslista, är ett populärt resmål för dagsutflykter i Burgas-regionen. Nessebar är som ett levande friluftsmuseum som berättar en historia från tusentals år sedan. Dess historiska kyrkor och stenhus tar resenären tillbaka till tiden då det bysantinska, romerska och gotiska imperiet styrde regionen. I Nessebars gränder säljer konstnärer och hantverkare unika souvenirer, och på den lokala marknaden kan du smaka på bulgariska delikatesser.

Genom att välja Nessebar som ditt boendedestination kan du uppleva stadens mest fridfulla atmosfär när kvällen kommer. Du kan beundra havets lugn och underbara solnedgångar på Nessebars strandrestauranger med lokala delikatesser som färska skaldjur eller grillat kött och bulgariskt vin. Under dagen kan du njuta av solskenet och havet i små badvikar eller på den södra sandstranden. Summan av Nessebars historia och unika maritima atmosfär kommer garanterat att förtrolla dess besökare.

BOKA

Allmän information
Grundläggande information om Bulgarien

Yta: 110 879 km²
Valuta: leva
Huvudstad: Sofia
Språk: Bulgariska
Befolkning: 6,52 miljoner
Religion: ortodox

Plats

Bulgarien ligger på Balkan i sydöstra Europa, vid Svarta havets stränder. Dess gränsgrannar är Rumänien i norr, Serbien och Nordmakedonien i väster och Grekland och Turkiet i söder. I öster gränsar Bulgarien till Svarta havet.

Tidzon

Den tidszon som Bulgarien ligger i är Further-eastern European Time (UTC+3), och mellan Sverige och Turkiet är tidsskillnaden 1 timme.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Bulgarien är 112.

Tips

Dricks är en vanlig praxis i Bulgarien, och ett lämpligt dricks på en restaurang är cirka 10 % av den totala notan. I en taxi kan det totala beloppet avrundas uppåt till närmaste jämna tal. Du kan lämna 1-2 leva per väska till hotellportieren och 2-5 leva per dag för rumsstädaren, beroende på nivån på boendet.

Ambassad i

Bulgariens ambassad är Stockholmbaserad på Utrikesdepartementet
Boende och turistskatter

Bostadsskatt tas ut i Bulgarien, vars belopp varierar beroende på kommun och beroende på typ av boende och antal stjärnor. Boendeskatt ingår inte i resepaketets pris utan betalas separat i hotellets reception. Skattebeloppet varierar mellan €0,20 och €3,00 /natt / person.

Resedokument

När de reser till Bulgarien måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt ID-kort med ett foto utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Bulgarien. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Bulgarien är +359, vilket bör användas framför bulgariska telefonnummer när du ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V, ingen adapter behövs.