Portugal

Lissabon

Gatubilden livad upp av färgglada hus och spårvagnar och stadens långa historia gör Lissabon till ett fascinerande semestermål.

I Lissabon, Portugals huvudstad, går en långhelg snabbt genom att vandra i stadens smala gränder och historiska kvarter. Lissabon är känt för många för de vykortslika, färgglada husen i dess äldsta stadsdel, Alfama, och de gamla spårvagnarna som pryder gatubilden, varav många går tillbaka till 1930-talet. Den mest kända av spårvagnslinjerna är förmodligen linje 28, som går genom Alfamas gamla stad.

I Alfama kan du också njuta av atmosfären av autentiska portugisiska restauranger och lokalbefolkningens stolthet, fadomusik. Fado är en känslomässig folkmusikstil från tidigt 1800-tal och en viktig del av den portugisiska kulturen. Hjärtat i fadon finns i dess starkt känslomässiga texter, som ofta handlar om förlusten av kärlek, det hårda i stadslivet, de tråkiga och ouppnåeliga drömmarna. Du kan njuta av fado på några av Alfamas traditionella restauranger.

BOKA

Visa mer
Allmän information
Grundläggande information om Portugal

Yta: 92 152 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Lissabon
Språk: portugisiska
Befolkning: 10,25 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Portugal ligger på den iberiska halvön och är det västligaste landet på kontinentala Europa. Portugal gränsar i norr och öster till Spanien, och i väster och söder till Atlanten. Förutom Portugals fastland omfattar Portugal två ögrupper belägna i Nordatlanten, Azorerna och Madeira.

Tidsskillnad

Portugal ligger i är Western European Time (UTC+0)

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Portugal är 112.

Tips

Att lämna ett dricks är vanligt i Portugal. På en restaurang kan du lämna ett dricks till servitören, vars belopp är cirka 10 % av det totala beloppet på notan. För taxichauffören räcker det med att avrunda beloppet uppåt. Du kan också lämna fem euro dricks till städaren i slutet av semesterveckan.

Ambassad

Svenska ambassaden i Portugal
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 LISBOA
PORTUGAL
+351 213 933 040
ambassaden.lissabon@gov.se

Boende och turistskatter

I många kommuner och städer i Portugal tas en inkvarteringsskatt ut, som vanligtvis är cirka 2 €/natt/person, och den tas ut av alla resenärer över 13 år för maximalt de första 7 dagarna av boendet . Boendeskatt tas ut i bland annat städerna Lissabon, Faro, Porto och Madeiras Santa Cruz.

Resedokument

När de reser till Portugal måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt ID-kort med ett foto utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Portugal. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Finland är landskoden framför telefonnumren +358. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Portugal är +351, som ska användas framför portugisiska telefonnummer när man ringer från ett finskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på. Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter behövs.

Väder
Genomsnittstemperatur i Lissabon
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari14915
Februari141015
Mars171115
April181315
Maj211516
Juni241718
Juli261818
Augusti271919
September251819
Oktober221619
November171317
December151016

Temperaturerna som visas i tabellen är de genomsnittliga dagliga högsta och lägsta temperaturerna under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.