Spanien

Gran Canaria

Gran Canaria har varit en favoritdestination för svenska i årtionden. De vulkaniska landskapen och de små bergsbyarna på den centrala delen av ön utgör en kontrast till de livliga semesterorterna och sandstränderna i söder.

Gran Canaria är Kanarieöarnas tredje största ö, vars fascinerande natur med sina berg och sanddyner erbjuder många saker att beundra. På avstånd ser Gran Canaria ut som ett stort berg - mitt på det reser sig Pico de Las Nieves, en utsiktspunkt nästan 2000 meter över havet. Öns terräng, från dess högsta topp ända till kusten, livas upp av djupa raviner och dalar.

Klimatet på Gran Canaria är varmt året runt, men tropiska vindar håller temperaturen behaglig. Under sommarmånaderna kan temperaturen sjunka till trettio, och även på vintern håller sig temperaturen för det mesta över 20 grader. Berget påverkar öns klimat och delar upp det i flera klimatzoner, vars skillnader kan vara enorma: samtidigt som en solig och varm stranddag tillbringas på öns sydkust kan det till och med snöa upp i berg.

Våra resmål på Gran Canaria

Allmän information
Grundläggande information om Gran Canaria

Yta: 1 530 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Las Palmas de Gran Canaria
Språk: Spanska
Befolkning: 876 000
Religion: katolsk

Plats

Gran Canaria tillhör Spanien och Kanarieöarnas ögrupp. Geografiskt ligger Kanarieöarna på den nordvästra sidan av den afrikanska kontinenten, utanför Marocko. Gran Canaria ligger mitt i ögruppen, mellan Teneriffa och Fuerteventura.

Tidsskillnad

På Kanarieöarna är klockan en timme tidigare än i Sverige.

Väder
Klimat

Kanarieöarna har ett subtropiskt klimat, vilket innebär att klimatet är jämnt varmt året runt, med en genomsnittlig dygnstemperatur som varierar mellan 18 och 24 grader. På sommaren håller sig temperaturen över 20 grader, och regn är sällsynt. Atlanten runt omkring ser till att temperaturerna inte blir kvävande heta även på sommaren. Även under vintermånaderna når dagtemperaturerna på Kanarieöarna tjugo grader och ofta över. Det kan förkomma kraftiga regnskurar som kommer och går, särskilt i de norra delarna av skärgården. På grund av sina små temperatur förändringar och milda klimat kallas Kanarieöarna ofta för den eviga vårens öar.

Medeltemperaturer på Kanarieöarna
MånadGenomsnittlig dygnstemperatur(°С)
Januari18
Februari18
Mars19
April19
Maj20
Juni22
Juli24
Augusti24
September24
Oktober23
November21
December18