Turkiet

Kemer

I den lilla och idylliska hamnstaden Kemer går semestern smidigt.

Kemer är en liten och idyllisk stad 42 kilometer från Antalya. Stadens centrum är byggt kring sin attraktiva småbåtshamn full av segelbåtar. Stadens två stränder börjar på båda sidor om hamnen, den två kilometer långa City Beach med stenstränder och klart vatten, och den mindre, grunda och finare sandstranden Moonlight Beach.

BOKA

Visa mer
Sevärdheter
Berget Olympos med linbana

Olympos linbana leder sina besökare till toppen av berget Olympos, mer än två kilometer högt. Landskapet längs den 10 minuter långa resan börjar med utsikt över staden Kemer och havet, och förändras närmare destinationen till hisnande bergslandskap. En klar dag kan du se hela vägen till Antalya från observationsterrassen på toppen av berget. På vintern är toppen av berget täckt av snö.

Yörük Park friluftsmuseum

Yörük Park är ett friluftsmuseum byggt på en liten halvö, nära hamnen i Kemer, som presenterar den lokala Yöruk-befolkningens kultur och historia. I rekreationsområdet vid havet, mitt bland tallar, kan du även smaka på lokala specialiteter.

Den antika staden Phaselis

Ruinstaden Phaselius ligger på en halvö vid Turkiets kust, cirka 15 kilometer söder om Kemer. Den antika amfiteatern, tempelruinerna, marknadstorg och delar av hamnmurarna kan fortfarande ses i denna historiska stad med tre hamnar. Phaselis sticker ut från många andra ruinstäder med sitt fantastiska, natursköna läge och klara vattenvikar. Dessa vikar, som brukade fungera som hamnar, tjänar nu sina besökare som badstränder. Du bör lämna gott om tid för ditt besök i Phaselis, så att du förutom sightseeing också kan njuta av bad och slappa på stranden.

Aktiviteter
Stranden

Stadens två stränder börjar på båda sidor om Kemers småbåtshamn. Stadsstranden med stenbotten och klarvatten, eller Kemer-stranden, börjar på vänster sida av hamnen, varifrån den fortsätter två kilometer mot nordväst. Du kan njuta av olika vattensporter på Kemer-stranden, och på grund av dess klara vatten är den även lämplig för snorkling. Den mindre, grunda och finare sandstranden Moonlight Beach ligger i viken på höger sida om hamnen och passar bra för barnfamiljer.

Hamam

Det finns flera turkiska hamam-spa i Kemer, och ett besök på ett hamam är definitivt värt att lägga till på listan under din semester i Turkiet. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta genomför hamamsköterskan en rejäl peeling, skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka. Boka en baddräkt till hamam.

Dolusu vattenpark

Både barn och vuxna trivs i vattenparken Dolusu. Det finns många vattenrutschbanor i parken, några lättare och andra lämpar sig för de vildaste vattendjuren. Dessutom har området en vågbassäng, en privat strand, ett akvarium och flera barer som serverar mat och förfriskningar.

Moonlight Park

Moonlight Beach i Kemer är en del av det bredare rekreationsområdet Moonlight Park. Den gröna oasen innehåller bland annat en minigolfbana, basket- och tennisbanor, en liten djurpark, en vattenpark och ett delfinarium där du kan simma med delfiner. Tillgång till området är gratis, men vissa tjänster i området kan ha separata avgifter.

Sport och träning
Vattenaktiviteter

Du kan njuta av flera olika vattensporter i Kemer, som vattenskidor, hängflyg och snorkling. Du kan också hyra vattenskotrar eller åka på en bananbåttur. Kemer anses också vara en av de bästa dykdestinationerna i Antalya-regionen.

Vandring

Längs den 500 kilometer långa Likya Yolu (lyciska vägen) vandringsvägen som går genom Kemer finns flera kortare sträckor av olika storlekar som kan vandras som dagsturer från Kemer. Göynük-ravinen, som ligger cirka 12 kilometer från Kemers centrum, har till exempel en cirka tre kilometer lång vandringsled som slutar vid stranden av en charmig sjö i toppen av kanjonen. Själva kanjonen kan endast nås på guidade vandringar eller kanjonturer med en guide.

Idrottsanläggningar i Moonlight Park

I Kemers rekreationsområde Moonlight Park kan du bland annat spela tennis, basket och minigolf.

Shopping

Även om Kemer inte precis är känt som en shoppingdestination, finns det ändå ett fint utbud av butiker och basarstånd i centrala Kemer, där du kan shoppa populär turkisk. I utbudet finns bland annat kläder, smycken, keramikfat och godis. Det rikligaste shoppingutbudet är koncentrerat till Kemers huvudgata, Atatürk Boulevard.

På marknaden som anordnas på måndagar säljer lokala producenter bland annat färsk frukt och grönsaker, torkad frukt och kryddor. En annan marknad hålls i Çamyuva-området på onsdagar. För ett rikligare shoppingutbud bör du ta en shoppingtur till Antalya, som kan nås med buss eller bil på mindre än en timme.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Resa med barn

Kemers grunda Moonlight Beach är väl lämpad för barns vatten- och sandlek. Stranden är en del av det lummiga rekreationsområdet Moonlight Park, där det finns mycket mer för familjer att göra, till exempel en vattenpark och minigolf. Det finns också en större vattenpark Dolusu i Kemer. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.