Tanzania

Zanzibar

Zanzibar är en riktig paradisö, där gatubilden färgas av handavtryck från flera kulturer och doften av exotiska kryddor sveper genom luften.

Beläget i Indiska oceanen är Zanzibar en tropisk paradisö där sanden är vit och havet är turkost. Öns exotism förstärks av lukten av kryddor som sveper genom gatorna och dess fascinerande historia som en smältdegel för många kulturer. Longitours Zanzibar-resorter ligger på öns östra och norra kuster. På exklusiva, mestadels fyra- och femstjärniga hotell, kan du tillbringa en avkopplande lyxsemester liggandes i en hängmatta omgiven av palmer eller koppla av vid poolområdet. Det klara vattnet erbjuder också en underbar miljö för snorkling och dykning.

Semester i Zanzibar betyder dock inte att bara slappa på stranden, om du inte vill. Öns långa och händelserika historia erbjuder många fascinerande saker att utforska. Zanzibars historia, som i historien är känd som ett livligt handelscentrum, har också en mörkare sida, eftersom slavhandeln också har varit aktiv på ön. I den gamla delen av Zanzibars huvudstad, Zanzibar City eller Stonetown, kan du lära känna öns historia, till exempel i Beit-el-Ajaib, eller Mirakelhuset, och i den gamla fästningen Ngome Kongwe . Beit-el-Ajaib har en gång fungerat som sultanens palats. Idag rymmer byggnaden ett museum där du kan lära dig om Zanzibars historia, kultur och traditioner. Idag finns det butiker, kaféer och gallerier i området kring fästningen Ngome Kongwe, och från fästningen kan du också beundra underbara vyer över staden och havet.

Visa mer
Allmän information
Grundläggande information i Tanzania

Yta: 945 500 km²
Valuta: Tanzanisk shilling
Huvudstad: Doroma (lagstiftande), Dar el Salaam (administrativt)
Språk: swahili, engelska, arabiska
Befolkning: 67,7 miljoner
Religion: Islam

Plats

Förenade republiken Tanzania ligger i Östafrika, vid Indiska oceanens stränder. Dess gränsgrannar är Uganda och Kenya i norr, Moçambique i söder och Malawi, Zambia, Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda i öster från söder till norr. Ögruppen Zanzibar är en autonom del av Tanzania på den östra sidan av kontinenten. Zanzibars huvudön är Unguja, som ofta kallas Zanzibar.

Tidsskillnad

Den tidszon som Zanzibar ligger i är East Africa Time (UTC+3).

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Tanzania är 112.

Drickspengar

I Tanzania är det vanligt att lämna dricks. På en restaurang är lämpligt dricks cirka 10 % av det totala beloppet på notan. Du kan lämna cirka 2 500 shilling per väska till bärare på hotellet eller flygplatsen och samma summa för golvstädaren per dag. Om du deltar i guidade turer kan du lämna cirka 15 000 - 25 000 shilling till guiden och chauffören.

Ambassad

Ambassaden i Dar es Salaam
Sveriges ambassad
PO Box 9274
DAR ES SALAAM
TANZANIA
+255 22 219 6500
ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Boende och turistskatter

Inkvarteringsskatt betalas i Zanzibar, känd som infrastrukturskatt. Beroende på hotellets lokala stjärnklassificering är dess belopp 2-5 USD (ca 1,80-4,70 €) / person / natt. Boendeskatt ingår inte i resans pris utan betalas separat i hotellets reception.

Resedokument

Svenska medborgare som reser till Tanzania måste ha ett pass som är giltigt i 6 månader efter ankomsten till landet. Passet måste ha en tom sida för visumet.

Sveriges medborgare behöver ett visum till Tanzania, som kan ansökas i förväg här. Behandlingen av ansökan tar cirka 10 dagar, så ansök om visum i god tid innan din resa.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Tanzanias riktnummer är +255, vilket bör användas framför lokala telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Det finns risk för gula febern i Tanzania. En gul febervaccination rekommenderas om avsikten är att tillbringa mer än en vecka på landsbygden i Tanzania. Malaria förekommer under hela året i hela landet och antimalariamedicin är nödvändig. Dessutom är det viktigt att skydda sig mot mygg, särskilt i skymningen och i mörkret, genom att bära långbenta och långärmade kläder och skor med stängda tå, och genom att använda myggmedel. Du bör undvika att röra dig i lättklädd, särskilt på landsbygden och i utkanten av staden. Innan du går och lägger dig, se till att det inte finns några myggor i sovdelen och att de inte kan komma in under natten.

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Försäkringar

Resenären ska själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Både brittiska G-modellen och indiska D-modellens uttag används i Tanzania, en adapter behövs.

Väder
Genomsnittstemperatur i Zanzibar stad
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari302628
Februari312629
Mars302629
April292529
Maj282428
Juni282427
Juli272326
Augusti282326
September292326
Oktober292427
November292528
December302629

Temperaturerna som visas i tabellen är den genomsnittliga dygnets högsta och lägsta temperatur under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.