Kroatien

Kroatien kombinerar natur, gamla traditioner och rik kultur.

Kroatien är Adriatiska havets pärla, som charmar sina besökare med sina sagoliknande vackra stränder och klara vatten. Kroatien är dock mycket mer än att njuta av solen och ta ett dopp i Medelhavet - dess nationalparker, vattenfall, sjöar och skärgård erbjuder underbara naturupplevelser för till och med flera resor.

Det finns också mycket att förundras över i Kroatien för den som är hungrig efter historia - historiska attraktioner från antiken och medeltiden tar besökarna på en resa genom landets långa historia. Och landets kulturutbud är på intet sätt begränsat till historia – Kroatien är också ett paradis för vinälskare. Vin har producerats i landet sedan urminnes tider, och flera av Kroatiens druvsorter odlas inte någon annanstans i världen. Vinerna avnjuts givetvis med det lokala köket, såsom skaldjur, istriska tryffel och lokal lamm- eller grönsaksgryta peka.

Våra destinationer i Kroatien

Allmän information
Grundläggande information om Kroatien

Yta: 56 594 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Zagreb
Språk: kroatiska
Befolkning: 4,1 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Kroatien ligger i södra Europa, vid Adriatiska havets stränder, en del av Medelhavet, på den nordvästra delen av Balkanhalvön. Dess gränsgrannar är Slovenien i nordväst, Ungern i nordost, Serbien i öster, Bosnien-Hercegovina i sydost och Montenegro i den allra södra spetsen. Mitt emot Kroatien, på västra sidan av Adriatiska havet, ligger Italien.

Tidzon

Den tidszon som Kroatien ligger i är Central European Time (UTC+1), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Kroatien är tidsskillnaden 0 timmar.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Allmänt nödnummer: 112
Ambulans: 194
Brandkåren: 193

Tips

I Kroatien är dricks vanligt, även om det inte är nödvändigt. Ett lämpligt dricks på en restaurang är cirka 10 % av det totala beloppet på notan. Taxichaufförer förväntar sig inget dricks. Om du vill kan du lämna ett dricks på ca 10-15 euro för en veckas semester för städaren.

Ambassad

Embassy of Sweden
Strojarska 20
10 001 Zagreb
CROATIA
+385 1 492 51 00
ambassaden.zagreb@gov.se

Boende och turistskatter

Myndigheterna i Kroatien tar ut en turistskatt på ca 2–5 euro/ person och natt som betalas direkt till hotellet vid ankomst. Barn har ofta en lägre skattesats. På vissa hotell ingår turistskatten.

Resedokument

När de reser till Kroatien måste svenskarna ha ett giltigt pass eller officiellt identitetskort. Svenska medborgare behöver inget visum till Kroatien. Medborgare i andra länder bör kontrollera inträdeskraven direkt med den lokala myndigheten.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Kroatien är +385, vilket bör användas framför kroatiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter behövs.