Turkiet

Bodrum

I Bodrum kan du kombinera strand- och kultursemester.

Bodrum har förtjänat sin popularitet - den färgstarka hamnstaden kombinerar en strandsemester, en touch av historia, färgglada basarer och charmiga, särpräglade stadsdelar där du kan känna atmosfären i öst.

Bodrums slott och Halikarnassos mausoleum, ett av världens sju underverk, är favoritdestinationer för historieintresserade i Bodrum. Om du njuter av en lugnare tid, bege dig till ett traditionellt turkiskt hamam eller en kryssning för att beundra solnedgången över Egeiska havet. Några kilometer från Bodrums centrum, på de soliga sandstränderna och deras klarblåa vatten, kan du byta från stadens rörelse till atmosfären av en strandsemester på ett ögonblick.

BOKA

Sevärdheter
Bodrums slott och undervattensarkeologiska museum

Bodrums slott, även känt som St. Peters slott, är en enorm syn i Bodrums hamn. Fästningen är byggd på kustklipporna som dominerar stadens silhuett sett från havet, och är en populär illustration på vykort med Bodrum-tema. Inne i slottet finns ett museum för undervattensarkeologi, vars samling som täcker hela 14 salarna kommer från skeppsvrak som hittats i området. Om du inte vill besöka museet kan du också bara gå och njuta av den fridfulla atmosfären på slottets innergård och utforska medelhavsvegetationen i dess trädgård.

Bodrums väderkvarnar

Bodrum är känt för sina väderkvarnar, som kan ses i olika delar av staden. De mest kända bland turisterna är de sju ikoniska väderkvarnarna på västra sidan av Bodrums centrum, på halvön vid havet. Väderkvarnar som har förfallit med tiden har tjänat Bodrumborna som spannmålskvarnar från 1700-talet fram till 1970-talet. Från väderkvarnarna finns också en vacker utsikt över Bodrumbukten.

Bodrums amfiteater

Bodrum ligger på platsen för den antika staden Halikarnassus. Bland annat har amfiteatern, som är en av de äldsta i Asien, överlevt från Halikarnassos tid. För närvarande anordnas utomhuskonserter och teaterföreställningar i teatern.

Halikarnassos mausoleum

Mausoleet Halikarnossus var ett av den antika världens sju underverk. Ruinerna av den spektakulära strukturen, som fungerade som en gammal gravkammare och senare skadades i en jordbävning, kan ses idag, bland vilka finns också relieferna som dekorerade byggnaden. Ruinerna av masoleet ligger ungefär en kilometer från Bodrums centrum.

Aktiviteter
Stränder

Det finns faktiskt ingen strand i centrala Bodrum, men det finns flera i de omgivande områdena. På sandstränderna i Gümbet och Bitez, tre och sex kilometer från centrum, kan soldyrkare snabbt komma in i atmosfären av en strandsemester. Lite längre bort på Bodrumhalvön ligger också den populära Yahs-stranden.

Kryssningar och båtturer

Från hamnen i Marmaris kan du hoppa på ett kryssningsfartyg eller en båt och utforska de närliggande öarna eller intressanta platser på Bodrumhalvön. Båtar som avgår från hamnen i Bodrum tar bland annat för att njuta av dagen på ön Orak och de varma källorna på Black Island.

Dagstur till Kos

Den vackra grekiska ön Kos ligger bara 20-30 minuters båtresa från Bodrum. Färjor avgår från Bodrum på morgonen och återvänder tidigt på kvällen. Under dagen kommer du att ha tid att utforska den gamla staden Kos och dess andra historiska attraktioner, shoppa och naturligtvis njuta av de läckra rätterna från det grekiska köket.

Hamam

550 / 5 000 Översättningsresultat Översättningsresultat Det turkiska hamam-spaet bör definitivt läggas till på listan när du besöker Bodrum. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta utför hamamskötaren en grundlig skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar och skrubbar. Bodrum erbjuder en mängd olika hamam, från lyxiga spa till mindre behandlingsrum. I priset för behandlingen ingår ofta transport från hotellet och tillbaka.

Sport och träning
Dykning

Det finns mer än 20 platser som är lämpliga för fritidsdykning i området på Bodrumhalvön. Bland dem finns dykplatser som är lämpliga för nybörjare såväl som sådana som endast är avsedda för erfarna dykare. De flesta av destinationerna är koncentrerade kring ön Karaada, även känd som Black Island.

Vattenaktiviteter

På stranden Gümbet är det möjligt att utöva många typer av vattensporter, som vattenskidor eller hängflyg, hyra vattenskotrar, åka en tur på en bananbåt eller uppleva charmen med fart på en ringo.
Cykling

Bodrumhalvön är väl lämpad för mountainbikecykling. På cykelturer kan du uppleva naturen och det autentiska turkiska livet bort från turistmålens liv och rörelse. Skogar, olivlundar, lokala byar och stränder finns längs vägarna. I Bodrum-området finns det flera enheter som hyr mountainbikes och organiserar guidade cykelturer.

Shopping

Bodrums mångsidiga shoppingutbud inkluderar basarer, marknader och köpcentrum. Ett av de populäraste shoppingområdena i staden är gågatan i gamla stan, längs vilken du kan hitta klädbutiker, traditionella turkiska mattor, lädervaror, hantverk, smycken och andra souvenirer. Olika marknader anordnas nästan varje dag i veckan i olika delar av Bodrum. En marknad hålls på tisdagar och fredagar på den centrala marknadsplatsen. Tisdagsmarknaden säljer kläder, accessoarer och andra hushållsartiklar, och fredagsmarknaden erbjuder färsk frukt och grönsaker. Bodrums specialitet är de populära Bodrum-sandaler gjorda av läder, som kan köpas i många av Bodrums lädervarubutiker, basarer och marknader.

Det finns också flera köpcentrum i Bodrum-området. Mitt i hamnen i Bodrum ligger köpcentret Milta Bodrum Marina, där du bland annat kan hitta butiker med modemärken, accessoarer och kosmetika. I området Konacik, ett par kilometer från Bodrums centrum, finns Oasis Mall med mer än 200 butiker, där du inte bara kan hitta märkesbutiker utan även många basarbutiker. Lite längre bort, cirka 8 kilometer från Bodrum, i Ortakentyahş-distriktet, finns köpcentret Midtown, som också säljer internationella klädmärken.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Resa med barn

Vattenparken Bodrum och temaparken FunTown Yahsi Park ligger i Ortakent-området, där du bland annat kan åka häst, köra på en bilbana för barn och spela färgbollskrig och bordtennis. Området har även lekplatser och fält för att utöva olika sporter. Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.