Turkiet

Belek

Den lyxiga Belek är den kvalitetsmedvetnas val. Belek är också ett populärt resmål bland golfare.

Belek är en liten och lyxig resort känd speciellt för sina högkvalitativa golfbanor, högkvalitativa hotell och långa sandstrand. Det ligger 40 kilometer öster om Antalya, mellan Medelhavet och Taurusbergen, mitt i gröna slätter och barrskogar. Förutom golfare lockar områdets högkvalitativa och funktionella tjänster även många barnfamiljer till Belek.

Lätthet och enkelhet är nyckelord i Belek, som riktar sig enbart till turister och huvudsakligen består av hotellområden. Boendeutbudet fokuserat på havet inkluderar flera femstjärniga hotell och all inclusive-resorter. Precis bakom hotellområdet börjar ett stort golfcenter, vars banor är av högsta kvalitet och uppfyller alla internationella standarder.

BOKA

Sevärdheter
Belek centrum

Även om Belek ligger i den antika Pamfylien-regionen mitt bland flera historiska platser, gör Belek själv ett undantag bland turkiska semestermål som en mycket ung stad. Beleks lilla och moderna centrum byggdes bara under 1980-2000-talet enbart för turiständamål. Det ligger bakom golfbanorna sett från hotellområdet på stranden, och beroende på hotellets läge är avståndet ungefär ett par kilometer. Beleks centrum är värt att se, särskilt i sin färgglada kvällsbelysning. Huvudattraktionen i centrum är Belek-moskén, med vattenfall som rinner utanför och vackra mosaiker som pryder innerväggarna. På lördagar finns det en marknad i centrum.

Kadriye

Byn Kadriye, som ligger väster om Belek, är en del av Beleks turistområde, och byarna som ligger fem kilometer från varandra har vuxit samman på grund av turismbyggen. På Kadriye-sidan ligger en av attraktionerna i Belek-området, Toleransens trädgård, som förkroppsligar stadens mångfald, där en moské, en kyrka och en synagoga står sida vid sida i perfekt harmoni. Det finns en marknad i Kadriye på tisdagar.

Aspendos

Den romerska teatern i staden Aspendos anses till och med vara den bäst bevarade antika teatern i världen, vilket är anledningen till att den är en av de mest populära attraktionerna i Antalya-regionen. Aspendos ligger cirka 20 kilometer inåt landet från Belek. På sommaren anordnas opera- och balettfestivaler i Aspendos, där teatern och dess fantastiska akustik når sitt ursprungliga syfte.

Den antika staden Bergeni

Ruinerna av den antika staden Perge ligger cirka 30 kilometer från Belek. Staden är bland annat känd som födelseplatsen för den grekiske matematikern och astronomen Apollonius Pergalainen. Det finns mycket att se i Perge för den som är intresserad av historia - dess platser inkluderar till exempel en exceptionellt välbevarad teater och en romersk stadion, vackra pelargångar, portar, romerska bad och Agora eller marknadstorget.

Aktiviteter
Stränder

Beleks 16 kilometer långa sandstrand sträcker sig genom hela turistcentrumet fyllt med hotellområden. Stranden är uppdelad i sektioner av hotellområden, vars tjänster ofta endast är avsedda för hotellets kunder. Den så kallade offentliga delen av stranden heter Belek Beach Park, som ligger ungefär mitt i strandområdet.

The land of Legends temapark

Legends land är den största nöjesparken i Antalya-regionen, som ligger cirka en kilometer från Beleks kust, på andra sidan golfbanorna. I det enorma nöjescentret finns bland annat en vattenpark, en nöjespark, en enorm Satulinna, samt restauranger och butiker. Speciellt med barn kan du boka flera dagar av din semester för att utforska området. Varje kväll i nöjesparken kulminerar i en show som bjuder på kostymglans, musikalisk atmosfär och ljuskonst. Många konserter och evenemang anordnas också i området.

Hamam

Ett hamam-spa bör definitivt läggas till på listan när du besöker Turkiet. Hamam är en traditionell turkisk form av avkoppling som börjar som en bastu med avkoppling i ett 40-50 graders badrum. Efter detta genomför hamamsköterskan en rejäl peeling, skumtvätt och massage, dessutom finns det ofta olika spabehandlingar. Många hotellresorter i Belek har sina egna, lyxiga spa, där du även kan få hamambehandlingar. Mindre, mer traditionella hamam-spa finns också i centrala Belek.

Dagstur till Antalya eller Side

Om du förutom lyxigt strandliv eller aktiva semester också vill uppleva ett lite mer autentiskt Turkiet under din semester, erbjuder en dagsutflykt till Antalya eller Side en stor möjlighet till det. Båda dessa kuststäder ligger cirka 40 kilometer från Belek, Antalya i väster och Side i öster. Båda trafikeras av bussar och dolmusbussar från Belek, och du kan även komma överens om ett överkomligt fast pris med en taxi. I Antalya eller Side kan du fylla luckan efter moderna Belek när det gäller historiska attraktioner, samt njuta av ett bredare shoppingutbud än Belek.

Sport och träning

Belek har ett utmärkt erbjudande för att utöva olika sporter. De flesta hotell har egna gym, tennisbanor och möjlighet att utöva olika vattensporter på stranden. Det finns en cykeluthyrningsbutik i centrala Belek, och några av hotellen hyr även cyklar.

Golf

Belek är den främsta destinationen för golfsemester i Turkiet. Bakom hotellkomplexen på stranden finns ett stort golfcenter med 11 golfklubbor, där det finns tillräckligt med nya banor att spela även för varje semesterdag. Alla banor i Belek uppfyller internationella standarder.

Shopping

I Beleks lilla centrum finns en hel del butiker med ett urval av kläder, smycken, turkiska mattor och andra populära turkiska varor. Områdets bredaste utbud, åtminstone för älskare av internationella märkesbutiker, kan dock hittas på bysidan Kadriye, på shoppingavenyn i nöjesparken The land of the Legends. Det finns mer än 150 butiker längs den eleganta shoppinggatan som går på båda sidor om kanalen, varav majoriteten är klädbutiker med internationella märken.

Belek-marknaden äger rum på lördagar i centrala Belek. Marknadsområdet är uppdelat i två delar, varav den ena säljer mat och den andra säljer varor som kläder och hemtextilier, väskor, solglasögon och andra accessoarer. Fler shoppingmöjligheter finns cirka 40 kilometer från Antalya.

Väder
Genomsnittstemperaturer
MånadHögsta dagstemperatur (°С)Lägsta nattstemperatur (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari12417
Februari14416
Mars17616
April21917
Maj261420
Juni321924
Juli362327
Augusti362328
September311927
Oktober251424
November19921
December14619

Temperaturerna i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under dygnet för mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Resa med barn

Rent och snyggt Belek är ett säkert resmål med barn. Många hotell har en egen strand, där det är lätt att ta sig från hotellet med barn. Tjänsterna är koncentrerade kring stranden och hotellen, så det är enkelt att semestra med barn i Belek. Barnens favoritdestination i Belek är nöjesparken The Land of the Legends, där du enkelt kan tillbringa flera dagar.