Italien

Milano

Milano, huvudstaden för italienskt mode och design, lockar turister med sin arkitektur och sina shoppingmöjligheter.

Milano är en av världens ledande mode- och designstäder som lockar turister från hela världen. Staden är full av eleganta butiker, lyxiga märkesbutiker och modevisningar, vilket gör den till en unik destination för modeälskare. I Milano kan du också besöka världens äldsta köpcentrum, Galleria Vittorio Emanuele II.

Hjärtat i stadskärnan är den stiliga katedralen Duomo, varifrån du kan beundra utsikten över staden. Milanos kulturutbud inkluderar förutom mode och arkitektur även det berömda operahuset La Scala och konstmuseet Brera, som presenterar konst från renässansen fram till idag. Från Milano kan du också enkelt utforska de charmiga byarna Comosjön och städerna Bergamo och Verona.

Allmän information
Grundläggande information om Italien

Yta: 302 073 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Rom
Språk: Italienska
Befolkning: 59,0 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Italien ligger i södra Europa, på Apenninerna, vid Medelhavets stränder. I norr gränsar Italien till Alperna, och dess norra grannar är Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. I väster gränsar Italien till Liguriska havet och Tyrrenska havet och i öster till Adriatiska havet. Söder om Italien ligger Joniska havet och sunden Malta och Sicilien.

Tidzon

Den tidszon som Italien ligger i är Central European Time (UTC+1).

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Italien är 112.

Drickspengar

I Italien är det inte vanligt att lämna dricks på en restaurang. Notan är ofta förtillsatt med "coperto", vilket betyder dukning och brödet som ofta serveras i början. Vill du ha särskilt bra service kan du självklart lämna ett tips. Du kan lämna ett dricks på 1-2 € per person för väskbärare och 1-2 € per dag för städaren.

Ambassad

Ambasciata di Svezia Piazza Rio de Janeiro, 3
Piazza Rio de Janeiro, 3
00 161 ROMA
ITALIA
+39 06 44 194 300
ambassaden.rom@gov.se

Boende och turistskatter

I Italien tas logiskatt ut, vars belopp varierar beroende på kommun och beroende på boendets antal stjärnor, mellan 1-7 euro per natt och person. Beroende på kommun debiteras skatten från första natten 3-14 och från 6-18 års ålder.

Resedokument

När de reser till Italien måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller officiellt identitetskort med sig. Svenska medborgare behöver inget visum till Italien. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Riktnumret för Italien är +39, vilket bör användas framför italienska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. En stickpropp i europeisk stil är också lämplig för vissa uttag, särskilt på hotell. Om du vill kan du ta med en adapter av L-typ lämplig för italienska uttag.

Väder
Medeltemperaturer i Milano
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)
Januari7-1
Februari90
Mars143
April177
Maj2212
Juni2716
Juli2919
Augusti2818
September2314
Oktober1810
November125
December70

Temperaturerna som visas i tabellen är den genomsnittliga dygnets högsta och lägsta temperatur under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.