Indonesien

Bali

Bali - Sydostasiens förtrollande pärla

Bali, den fängslande indonesiska ön, har länge hyllats som ett av de främsta turistmålen som lockar miljontals besökare från hela världen. Känd för sina frodiga landskap, pulserande kultur och vackra stränder, erbjuder Bali en unik och förtrollande upplevelse som lämnar ett outplånligt märke i hjärtat på alla som besöker. Från dess imponerande tempel till dess varma och välkomnande lokalbefolkning, Bali är ett resmål som symboliserar paradiset.

Visa mer

Våra resmål på Bali

Allmän information
Grundläggande information om Bali

Yta: 5 780 km²
Valuta: indonesisk rupiah
Huvudstad: Denpasar
Språk: indonesiska
Befolkning: 4,4 miljoner
Religion: Hindu

Plats

Indonesien är en önation som består av 17 508 öar belägna i Sydostasien, mellan kontinenterna Asien och Australien. Öarna i Indonesien ligger på båda sidor om ekvatorn. De största öarna är Java, Sumatra, Borneo (varav en del tillhör Malaysia), Nya Guinea (varav en del tillhör Papua Nya Guinea) och Sulawesi. Indonesiens landgränsgrannar är Malaysia på ön Borneo och Sebatik, Papua Nya Guinea på ön Nya Guinea och Östtimor på ön Timor. Dessutom delar Indonesien en territorialvattengräns med Singapore, Malaysia, Filippinerna och Australien.

Tidzon

Indonesien är indelat i tre tidszoner. I huvudstaden Jakarta observeras den västra indonesiska tidszonen. Centrala Indonesiens tid på Bali är UTC+8. Östra Indonesiens tidszon UTC+9.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Indonesien är 112. Polisens nummer är 110 och ambulansens nummer är 118.

Dricks

Det är vanligt och artigt att lämna dricks för god service i Indonesien, särskilt på turisttäta platser och i internationella restauranger. Du kan lämna cirka 10 % av den totala notan i dricks.

Ambassad

Embassy of Sweden
Menara Rajawali, 9th floor
Kawasan Mega Kuningan, Lot 5.1
12950 JAKARTA
INDONESIA
+62 21 2553 5900
ambassaden.jakarta@gov.se

Boende- och turistskatter

En reseavgift planeras för Bali (uppdaterad sommaren 2023), som förväntas ligga mellan cirka 27-95 €. Reseavgiften ingår inte i resans pris utan tas ut separat antingen i hotellets reception eller på flygplatsen. Detta är bra att ha i åtanke när du planerar framtida resor till Bali.

Resehandlingar

När man reser till Indonesien måste svenska medborgare ha med sig ett giltigt pass, som ska vara giltigt i minst 6 månader från den första dagen av vistelsen. I passet ska det finnas minst två tomma sidor för visum. Dessutom behöver svenska medborgare ett visum till Indonesien, som kan erhållas antingen elektroniskt före resan eller vid ankomsten. Visumavgiften är 500 000 IDR, motsvarande cirka 30 € (4.7.2023), och är giltigt i 30 dagar. Medborgare från andra länder bör kontrollera de nödvändiga resehandlingarna direkt med de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden före telefonnumret +46. Att ringa från hotellets rumstelefon är avgiftsbelagt och avgiften betalas i hotellets reception.

Indonesiens landskod är +62, som ska användas före indonesiska telefonnummer när du ringer från en svensk mobiltelefon.

Vaccinationer och annat att notera

Inga obligatoriska vaccinationer krävs för resor till Indonesien, men vissa vaccinationer rekommenderas, såsom vaccination mot hepatit A och B, japansk encefalit, och difteri-stelkramp-kikhosta-polio. Det är också viktigt att ha ett fullständigt skydd mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Det rekommenderas att du kontaktar en vaccinationsmottagning eller en hälsocentral minst 4-6 veckor före avresan för att kontrollera dina vaccinationsbehov.

Valuta

Indonesisk rupiah (IDR) är den officiella valutan i Indonesien. Det är rekommenderat att ta med sig amerikanska dollar (USD) i små sedlar för nödsituationer. Kreditkort accepteras allmänt på hotell, restauranger och i större butiker, särskilt i turistområden.

Resa till Indonesien
Resande och transport

Det finns flera internationella flygplatser i Indonesien, inklusive Jakarta, Denpasar (Bali), och Surabaya, där direktflyg och flyg med mellanlandningar från Europa landar. Inrikesflyg är ett populärt och effektivt sätt att resa mellan öarna i Indonesien. Det finns också omfattande färjetrafik mellan öarna, vilket är ett prisvärt alternativ för kortare sträckor.

Säkerhet

Generellt sett är Indonesien ett säkert resmål, men det är viktigt att vara medveten om riskerna med småbrott som fickstölder, särskilt i turisttäta områden. Naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott kan förekomma, så det är viktigt att följa lokala myndigheters anvisningar.

Mat och dryck

Indonesisk mat är känd för sin mångfald och rika smaker, med en blandning av lokala och utländska influenser. Ris är en stapelvara, och många rätter innehåller fisk, skaldjur, kyckling och tofu. Det är viktigt att dricka endast buteljerat eller kokt vatten och att vara försiktig med råa livsmedel och is i drycker för att undvika magbesvär.

Tips för miljövänlig resa

För att bidra till en hållbar turism i Indonesien är det viktigt att respektera den lokala miljön och kulturen. Undvik engångsplast, delta i miljövänliga aktiviteter och stöd lokala företag. Var medveten om ditt avtryck när du besöker känsliga naturområden och kulturella platser.

Väder
Genomsnittstemperaturer på Bali -Beach oertern, Ubud se klimat tabell under Ubud
MånadDagens högsta (°С)Nattens lägsta (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari272429
Februari272429
Mars272429
April282529
Maj272528
Juni272428
Juli262327
Augusti262326
September262326
Oktober272427
November282428
December272429

Temperaturerna som presenteras i tabellen är genomsnittliga maximala och minimala temperaturer under mätperioden. Källa: ECMWF.