Portugal

Madeira

Madeiras unika natur inbjuder dig att vandra, rida och koppla av i ett förtrollande vackert landskap.

Den underbara ön Madeira ligger i Nordatlanten, cirka 1000 kilometer från den europeiska kontinenten och 580 kilometer från Nordafrikas kust. Madeira är inte din vanliga badort - istället för sandstränder har denna ö vackra dalar, skogar, vattenfall och blomsterängar, som är särskilt populära bland vandrare. Större delen av Madeiras yta är ett naturreservat. Du kan också lära känna Madeiras förtrollande vackra natur på hästryggen eller med bil.

Madeiras stränder är vanligtvis stenstränder eller en blandning av sand och småsten. Ett undantag från detta är stranden med samma namn som ligger i den populära semesterbyn Calheta, vars sand hämtas från Nordafrika. En annan konstgjord sandstrand – och samtidigt den äldsta stranden på hela ön – Praia de Machico, finns på den östra delen av ön. Stranden Praia de Machico är särskilt populär bland lokalbefolkningen. Formosa-stranden i huvudstaden Funchal är uppdelad i sektioner, varav några är naturliga klippbassängområden och några är sand. Cirka 10 kilometer från huvudstaden ligger byn Canico, vars strand Praia dos Reis Magos ligger i en egen skyddad vik, vilket gör det till en fridfull plats att njuta av solen och bada.

Visa mer
Allmän information
Grundläggande information om Portugal

Yta: 92 152 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Lissabon
Språk: portugisiska
Befolkning: 10,25 miljoner
Religion: katolsk

Plats

Portugal ligger på den iberiska halvön och är det västligaste landet på kontinentala Europa. Portugal gränsar i norr och öster till Spanien, och i väster och söder till Atlanten. Förutom Portugals fastland omfattar Portugal två ögrupper belägna i Nordatlanten, Azorerna och Madeira.

Tidsskillnad

Madeira ligger i är Western European Time (UTC+0)

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Portugal är 112.

Tips

Att lämna ett dricks är vanligt i Portugal. På en restaurang kan du lämna ett dricks till servitören, vars belopp är cirka 10 % av det totala beloppet på notan. För taxichauffören räcker det med att avrunda beloppet uppåt. Du kan också lämna fem euro dricks till städaren i slutet av semesterveckan.

Ambassad

Svenska ambassaden i Portugal
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 LISBOA
PORTUGAL
+351 213 933 040
ambassaden.lissabon@gov.se

Boende och turistskatter

I många kommuner och städer i Portugal tas en inkvarteringsskatt ut, som vanligtvis är cirka 2 €/natt/person, och den tas ut av alla resenärer över 13 år för maximalt de första 7 dagarna av boendet . Boendeskatt tas ut i bland annat städerna Lissabon, Faro, Porto och Madeiras Santa Cruz.

Resedokument

När de reser till Portugal måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt ID-kort med ett foto utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Portugal. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Finland är landskoden framför telefonnumren +358. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Portugal är +351, som ska användas framför portugisiska telefonnummer när man ringer från ett finskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på. Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V. Ingen adapter behövs.

Väder
Genomsnittstemperatur i Funchal
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari151219
Februari151218
Mars161218
April161318
Maj181419
Juni211621
Juli231822
Augusti241923
September231923
Oktober211723
November181521
December161320