Thailand

Thailand är unikt med sina underbara paradisstränder, varma klimat och vänliga människor som inbjuder dig att tillbringa en bekymmerslös semester

Thailand är ett fängslande och förtrollande land i Sydostasien och har länge betraktats som ett av världens främsta turistmål. Från sina livliga städer till sina orörda stränder, gamla tempel till myllrande marknader, erbjuder Thailand ett varierat utbud av upplevelser som lockar besökare tillbaka igen och igen. Med sitt rika kulturarv, varma gästfrihet och hisnande landskap har Thailand blivit en favorit för resenärer som söker äventyr, avkoppling och en smak av exotisk skönhet.

En av de viktigaste attraktionerna i Thailand är dess huvudstad, Bangkok. Denna pulserande metropol är en färgstark blandning av gamla traditioner och modernitet. Besökare kan utforska utsmyckade tempel som Wat Arun och Wat Phra Kaew, som rymmer fantastiska Buddha-statyer och invecklade arkitektoniska mönster. Grand Palace, med sina gyllene spiror och utarbetade väggmålningar, är ett bevis på landets storhet. Bangkok är också känt för sina gatumarknader, såsom Chatuchak Weekend Market, där besökare kan fördjupa sig i en labyrint av bås som säljer allt från utsökt gatumat till trendiga modeartiklar

Visa mer

Våra destinationer i Thailand

Allmän information
Grundläggande information om Thailand

Yta: 513 120 km²
Valuta: baht
Huvudstad: Bangkok
Språk: thailändska
Befolkning: 71,6 miljoner
Religion: Buddhism

Plats

Thailand ligger i Sydostasien, på halvön Indokina. Det har kustlinjer vid Andamansjön och Siambukten och gränsar till Myanmar i väster och nordväst, Laos i nordost, Kambodja i sydost och Malaysia i söder. De främsta turistområdena i Thailand ligger i de södra delarna av landet - vid Asiens kust, den smala Krannäset som förbinder Asiens fastland med Malackahalvön och på öarna nära kusterna.

Tidsskillnad

Den tidszon som Thailand ligger i är Indochina Time (UTC+7)

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Thailands allmänna larmnummer är 191, vilket också är det allmänna polisens servicenummer. Ambulansnumret är 1669 och turistpolisens nummer är 1155.

Tips

Thailand har ingen väletablerad drickskultur. Servitörer och annan servicepersonal ber inte om något dricks, men när turister lämnar det tar de såklart gärna emot det. Om du vill kan du lämna ett tips till servitören i restaurangen och piccolon och städaren på hotellet. Det finns ingen tumregel för beloppet, men till exempel 10 % av fakturans slutbelopp är ganska passande. Du behöver inte lämna dricks i en taxi, men du kan avrunda beloppet uppåt.

Ambassad

Embassy of Sweden
8 våningen, One Pacific Placer
140 Sukhumvit Road - mellan soi 4 och soi 6
Ambassaden ligger bredvid Landmark Hotel Skytrainstation: Nana
BANGKOK 10110
THAILAND
+66 2 263 72 00
ambassaden.bangkok@gov.se

Konsulärt / Passfrågor ambassaden.bangkok-konsular@gov.se / ambassaden.bangkok-pass@gov.se.

Boende och turistskatter

Thailand har planer på att införa en turistskatt på 300 baht under år 2023 för varje passagerare som anländer till landet med flyg. Turistskatten för de som anländer med båt eller land är 150 baht. Ingen skatt tas ut för barn under 2 år och dagsbesökare. Turistskatt ingår inte i priserna på paketresor, utan debiteras av passagerare separat i hotellets reception.

Resedokument

Den som reser från Sverige till Thailand måste ha ett pass som är giltigt i 6 månader efter ankomsten till landet. Svenska medborgare behöver inte visum till Thailand när resan är kortare än 30 dagar. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Thailands landskod är +66, som ska användas framför thailändska telefonnummer när du ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Valuta och betalning

Euro kan växlas mot baht vid växlingspunkter och banker. Båda kräver en kopia av ditt pass och ibland dina hotelluppgifter för att växla pengar. Thailand har i princip bra växelkurser, ofta billigare än i Finland. Du kan vanligtvis få den bästa växelkursen för stora växlar. Lokal valuta kan också tas ut direkt från automaten, men växelkursen inklusive bankens serviceavgifter är vanligtvis klart dyrare än att växla kontanter.

I Thailand bör du ha med dig kontanter och småväxlingar, eftersom vissa små tjänsteleverantörer kanske inte kan betala med kort alls, och på många ställen är det svårt att erbjuda växel. Särskilt taxibilar tycker om att överväga byte som ett dricks, så om du inte är villig att lämna ett stort dricks, erbjud föraren så nära som möjligt lika stor växling. Sedlar i Thailand bör behandlas med respekt, eftersom de bär bilden av en kung som är viktig för thailändare. Så skrynkla inte ihop räkningarna i botten av fickan.

Visa och MasterCard accepteras generellt i Thailand. Observera dock att utöver bankens egna serviceavgifter kan vissa företag ta ut en extra avgift på några procent vid betalning med kort, varför kontantbetalning oftast är billigast i Thailand.

Försäkring

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

220 V. Speciellt på semesterhotell använder de flesta uttag europeiska kontakter. Om du vill kan du ta med dig en A- eller B-adapter bara för att vara säker.

Tjänster
Apotek

Du hittar ett apotek eller fler på var och en av våra resorter. Öppettiderna varierar, men är vanligtvis omfattande, ofta runt 09:00 till 21:00 alla dagar i veckan. Det finns ingen egentlig praxis av jourapotek, men de vanligaste läkemedlen säljs även i kiosker, varav till exempel 7-Eleven har öppet dygnet runt. Vissa destinationer har även apotek som har öppet dygnet runt.

Hotell

Incheckningstiden på hotellet börjar vanligtvis klockan 14. Hotell kan ha olika hotellspecifika tilläggstjänster som debiteras separat. I allmänhet inkluderar extra avgiftsbelagda tjänster minibarprodukter, samtal utanför hotellet med rumstelefonen och, på vissa hotell, tv. Du kan kontrollera de extra betaltjänsterna i rumsinformationen, receptionen eller din guide.

På de flesta hotell måste utcheckningen vara klar senast klockan 12 på avresedagen. Om du har använt hotellets betalda tilläggstjänster för din rumsräkning, betala i hotellets reception senast vid utcheckning. Vid behov kan du lämna ditt bagage i hotellets bagageförvaring efter utcheckning.

Kollektivtrafik

Formerna och tillgängligheten för kollektivtrafiken varierar beroende på region. Det finns buss- och tågförbindelser mellan städerna, och det finns även lokala bussförbindelser inom städerna. På öarna finns det inte nödvändigtvis någon lokal busstrafik mellan semesterdestinationerna, och du kan ta dig runt antingen med "busslinjer" som körs av lastbilar med öppen topp, taxi, mopedtaxi eller tuk tuk taxi. På semesterorter bör resenärer vara försiktiga med taxipriser, alltid kontrollera dem i förväg och se till att mätaren är på, eftersom taxibilar ofta försöker att överbelasta turister.

Läkare och sjukhus

Om du behöver medicinsk behandling eller sjukhusvård under din semester, ta reda på från ditt eget försäkringsbolag vilken läkare eller sjukhus du ska gå till. Läkaren eller sjukhuset kommer att begära ett betalningsutfästelse direkt från försäkringsbolaget när du kommer. I icke-brådskande fall kan behandling inte erhållas utan betalningsutfästelse från försäkringsbolaget. Alternativt ska betalning för behandlingen göras till sjukhusets reception i förskott.

För barnfamiljer

I mataffärer kan man hitta blöjor och barnmat, men smaken på barnmat skiljer sig markant från vad man är van vid i Sverige. Thailand är ett mycket barnvänligt land, till exempel på restauranger tar man ofta hänsyn till barn.

Köpcentrum och butiker

Köpcentra och butiker har vanligtvis öppet från tio på morgonen till minst åtta på kvällen, ofta till sent på kvällen på semesterdestinationer. Öppettiderna är också desamma på helger.

Livsmedelsbutiker

Matbutiker har öppet varje dag åtminstone från 10.00 till 21.00, de flesta öppnar sina dörrar så tidigt som 8 eller 9 och har öppet till 10 eller 23. Superbilliga snabbköp och 7-Eleven kiosker är öppna dygnet runt.

Väder
Klimat

Thailands klimat är varmt eller till och med varmt året runt. Dagstemperaturerna ligger runt eller över 30 grader året runt. Regnperioden infaller på sommaren, från omkring maj till oktober, då kraftiga monsunregn är vanliga. Särskilt i södra Thailand regnar det mycket. I området kring Siambukten är regnperioden senare, från tidig höst till årsskiftet.

Den populäraste tiden att resa till Thailand är den svala vintersäsongen, som börjar efter regnperioden, som dock fortfarande är sommarliknande varm för dem som är vana vid det finska klimatet. Förutom Siambukten varar den svala säsongen från november till februari. Den varmaste tiden är mars-maj, då temperaturen i inlandet sjunker till mitten av fyrtiotalet. På grund av den svalkande havsbrisen i södra Thailand finns det dock ingen motsvarande heta säsong, utan temperaturen ligger kvar över trettio grader.

Shopping och fester

Thailand är känt för sina högkvalitativa textilier, särskilt siden och bomull. Mycket hemtextilier är gjorda av bomull och sidenprodukter som passar för bröllop är till exempel halsdukar, näsdukar och slipsar. Både bomulls- och sidenprodukter är allmänt tillgängliga i varuhus och specialbutiker. Det är bäst att köpa silkesprodukter i synnerhet från lämpliga, pålitliga butiker, eftersom inte allt som säljs som silke alltid är 100 % silke.

En sidenklänning eller en bomullsskjorta kan också tillverkas på beställning i Thailand - skräddarsydda butiker finns i nästan varje by och kvarter, och priserna för beställningsarbete är mycket överkomliga jämfört med Finland. Förutom klänningar och skjortor tillverkas en hel del kostymer och jackor på beställning. Om du funderar på att få måttbeställda arbeten under din semester är det en bra idé att gå till skräddaren redan i början av semestern, så att det finns tid för eventuella förändringar och reparationer. Samma instruktion gäller även för optikaffärer; att tillverka glasögon och solglasögon är också prisvärt och populärt i Thailand, och kan göras bra även under en veckas semester.

Apoteksprodukter och kosmetika är också populära nykomlingar från Thailand på grund av deras överkomliga priser. I souvenirbutiker kommer du säkert att stöta på färgglada tvålar snidade i form av olika blommor och frukter. Dessutom är olika dekorativa föremål tillverkade för hand av trä och keramik populära souvenirer från Thailand.

Användbart ordförråd
Hej! / God morgon/eftermiddag/kväll.[sa-wat-dii, khaa/khrap]
Tack.[khap Khun khaa/khrap]
Snälla (som svar på tack) / Det är okej.[mai pen rai]
Tyvärr.[kho thoot]
Faktura, tack.[kep tang, khaa/khrap]