Thailand

Krabi

Krabi - en fantastisk provins i södra Thailand

Ett av Krabis främsta kännetecken är dess fantastiska naturliga skönhet. Höga kalkstensklippor, frodiga djungler och smaragdgröna vatten skapar en pittoresk bakgrund som helt enkelt är imponerande. Railay Beach, som ligger på en liten halvö, är känd för sin vykort-perfekta skönhet. Den här stranden är omgiven av massiva kalkstensformationer och är en fristad för både bergsklättrare och strandentusiaster. Phi Phi-öarna, en annan populär attraktion, har fantastiska vita sandstränder och livliga korallrev, vilket gör dem till ett paradis för snorklare.

Visa mer
Allmän information
Grundläggande information om Phuket-provinsen

Provinsen Phuket består av ön Phuket och dess närliggande öar.
Yta: 543 km²
Valuta: baht
Huvudstad: Phuket
Språk: thailändska
Befolkning: 449 000
Religion: Buddhism

Plats

Ao Nang ligger i Krabiprovinsen på fastlandet öster om ön Phuket.

Tidsskillnad

Den tidszon som Thailand ligger i är Indochina Time (UTC+7).

Aktiviteter

Krabi, som ligger i södra Thailand, är en populär destination för turister tack vare sina vackra stränder, imponerande klippformationer, och ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här är några tips för att njuta av att vara turist i Krabi.

Besök stränderna: Krabi har många vackra stränder att välja mellan, inklusive Railay Beach, Ao Nang Beach, och Phra Nang Beach. Ta med dig badkläder, solskydd och njut av avkopplingen vid havet.

Utforska öarna: Från Krabi kan du enkelt ta båtturer till öar som Phi Phi Islands och Hong Islands. Dessa utflykter ger dig möjlighet att snorkla, simma i turkost vatten och upptäcka otroliga naturliga skönhet.

Klättring: Om du är intresserad av äventyrssport kan du prova klättring i Railay, som är känt för sina imponerande klippformationer. Det finns både möjligheter för erfarna klättrare och nybörjare.

Besök tempel: Krabi har flera vackra buddhistiska tempel, inklusive Tiger Cave Temple och Wat Tham Sua. Dessa platser erbjuder inte bara andlig upplevelse utan också fantastisk utsikt över omgivningen.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Thailands allmänna larmnummer är 191, vilket också är det allmänna polisens servicenummer. Ambulansnumret är 1669 och turistpolisens nummer är 1155.

Tips

Thailand har ingen väletablerad drickskultur. Servitörer och annan servicepersonal ber inte om något dricks, men när turister lämnar det tar de såklart gärna emot det. Om du vill kan du lämna ett tips till servitören i restaurangen och piccolon och städaren på hotellet. Det finns ingen tumregel för beloppet, men till exempel 10 % av fakturans slutbelopp är ganska passande. Du behöver inte lämna dricks i en taxi, men du kan avrunda beloppet uppåt.

Ambassad

Embassy of Sweden
8 våningen, One Pacific Placer
140 Sukhumvit Road - mellan soi 4 och soi 6
Ambassaden ligger bredvid Landmark Hotel Skytrainstation: Nana
BANGKOK 10110
THAILAND
+66 2 263 72 00
ambassaden.bangkok@gov.se

Konsulärt / Passfrågor ambassaden.bangkok-konsular@gov.se / ambassaden.bangkok-pass@gov.se.

Boende och turistskatter

Thailand har planer på att införa en turistskatt på 300 baht under år 2023 för varje passagerare som anländer till landet med flyg. Turistskatten för de som anländer med båt eller land är 150 baht. Ingen skatt tas ut för barn under 2 år och dagsbesökare. Turistskatt ingår inte i priserna på paketresor, utan debiteras av passagerare separat i hotellets reception.

Resedokument

Den som reser från Sverige till Thailand måste ha ett pass som är giltigt i 6 månader efter ankomsten till landet. Svenska medborgare behöver inte visum till Thailand när resan är kortare än 30 dagar. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Thailands landskod är +66, som ska användas framför thailändska telefonnummer när du ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Valuta och betalning

Euro kan växlas mot baht vid växlingspunkter och banker. Båda kräver en kopia av ditt pass och ibland dina hotelluppgifter för att växla pengar. Thailand har i princip bra växelkurser, ofta billigare än i Finland. Du kan vanligtvis få den bästa växelkursen för stora växlar. Lokal valuta kan också tas ut direkt från automaten, men växelkursen inklusive bankens serviceavgifter är vanligtvis klart dyrare än att växla kontanter.

I Thailand bör du ha med dig kontanter och småväxlingar, eftersom vissa små tjänsteleverantörer kanske inte kan betala med kort alls, och på många ställen är det svårt att erbjuda växel. Särskilt taxibilar tycker om att överväga byte som ett dricks, så om du inte är villig att lämna ett stort dricks, erbjud föraren så nära som möjligt lika stor växling. Sedlar i Thailand bör behandlas med respekt, eftersom de bär bilden av en kung som är viktig för thailändare. Så skrynkla inte ihop räkningarna i botten av fickan.

Visa och MasterCard accepteras generellt i Thailand. Observera dock att utöver bankens egna serviceavgifter kan vissa företag ta ut en extra avgift på några procent vid betalning med kort, varför kontantbetalning oftast är billigast i Thailand.

Försäkring

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

220 V. Speciellt på semesterhotell använder de flesta uttag europeiska kontakter. Om du vill kan du ta med dig en A- eller B-adapter bara för att vara säker.

Tjänster
Apotek

Du hittar ett apotek eller fler på var och en av våra resorter. Öppettiderna varierar, men är vanligtvis omfattande, ofta runt 09:00 till 21:00 alla dagar i veckan. Det finns ingen egentlig praxis av jourapotek, men de vanligaste läkemedlen säljs även i kiosker, varav till exempel 7-Eleven har öppet dygnet runt. Vissa destinationer har även apotek som har öppet dygnet runt.

Hotell

Incheckningstiden på hotellet börjar vanligtvis klockan 14. Hotell kan ha olika hotellspecifika tilläggstjänster som debiteras separat. I allmänhet inkluderar extra avgiftsbelagda tjänster minibarprodukter, samtal utanför hotellet med rumstelefonen och, på vissa hotell, tv. Du kan kontrollera de extra betaltjänsterna i rumsinformationen, receptionen eller din guide.

På de flesta hotell måste utcheckningen vara klar senast klockan 12 på avresedagen. Om du har använt hotellets betalda tilläggstjänster för din rumsräkning, betala i hotellets reception senast vid utcheckning. Vid behov kan du lämna ditt bagage i hotellets bagageförvaring efter utcheckning.

Kollektivtrafik

Formerna och tillgängligheten för kollektivtrafiken varierar beroende på region. Det finns buss- och tågförbindelser mellan städerna, och det finns även lokala bussförbindelser inom städerna. På öarna finns det inte nödvändigtvis någon lokal busstrafik mellan semesterdestinationerna, och du kan ta dig runt antingen med "busslinjer" som körs av lastbilar med öppen topp, taxi, mopedtaxi eller tuk tuk taxi. På semesterorter bör resenärer vara försiktiga med taxipriser, alltid kontrollera dem i förväg och se till att mätaren är på, eftersom taxibilar ofta försöker att överbelasta turister.

Läkare och sjukhus

Om du behöver medicinsk behandling eller sjukhusvård under din semester, ta reda på från ditt eget försäkringsbolag vilken läkare eller sjukhus du ska gå till. Läkaren eller sjukhuset kommer att begära ett betalningsutfästelse direkt från försäkringsbolaget när du kommer. I icke-brådskande fall kan behandling inte erhållas utan betalningsutfästelse från försäkringsbolaget. Alternativt ska betalning för behandlingen göras till sjukhusets reception i förskott.

För barnfamiljer

I mataffärer kan man hitta blöjor och barnmat, men smaken på barnmat skiljer sig markant från vad man är van vid i Sverige. Thailand är ett mycket barnvänligt land, till exempel på restauranger tar man ofta hänsyn till barn.

Köpcentrum och butiker

Köpcentra och butiker har vanligtvis öppet från tio på morgonen till minst åtta på kvällen, ofta till sent på kvällen på semesterdestinationer. Öppettiderna är också desamma på helger.

Livsmedelsbutiker

Matbutiker har öppet varje dag åtminstone från 10.00 till 21.00, de flesta öppnar sina dörrar så tidigt som 8 eller 9 och har öppet till 10 eller 23. Superbilliga snabbköp och 7-Eleven kiosker är öppna dygnet runt.

Väder
Klimat

Phukets klimat är varmt eller till och med varmt året runt. Dagstemperaturerna ligger runt eller över 30 grader året runt. Regnperioden infaller på sommaren, från omkring maj till oktober, då det regnar mycket och kraftigt i södra Thailand.

Den populäraste tiden att resa till Phuket är den torra vintersäsongen från november till maj. På grund av den svalkande havsbrisen har södra Thailand inte samma varma årstid som sammanfaller med vårmånaderna som i resten av Thailand, men temperaturerna även på våren stiger måttligt över trettio grader som mest.

Genomsnittliga temperaturer i Ao Nang disktriktet
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari292428
Februari312429
Mars312530
April302531
Maj292631
Juni292630
Juli292530
Augusti282529
September282529
Oktober282429
November292429
December292429

Temperaturerna som visas i tabellen är de genomsnittliga dagliga högsta och lägsta temperaturerna under mätperioden 1991-2021. Källa: ECMWF.

Lokaltrafik

Kollektivtrafiken i Phuket är ganska färgstark, och du bör ge gott om tid att resa från en plats till en annan, eftersom restiderna ofta är avsevärt långa jämfört med deras längd. Det mest prisvärda sättet att resa från semesterdestinationer till Phuket Town är med öppen buss, eller songthaew. De går ungefär varje timme från 07:00 till 18:00 och stannar vid förutbestämda hållplatser, men du kan hoppa på dem var som helst med en viftande hand. Destinationen anges på sidan av bussen. Att resa med öppna bussar kan vara lite mer obehagligt jämfört med vanliga bussar, eftersom perrongen ofta är trång och bussen kan gunga.

Att ta sig runt med taxi i Phuket är ganska dyrt jämfört med resten av prisnivån i området, och priset måste alltid avtalas i förväg. Detsamma gäller även mopedtaxi och lokala tuk tuk taxi. Tuktukar åker vanligtvis bara inom semesterbyar. Att hyra mopeder och skotrar från en plats till en annan är vanligt i Thailand. Observera dock att Thailands trafikkultur är ganska färgstark och till och med farlig för en oerfaren förare.

Shopping

Shopping i Krabi kan vara en trevlig upplevelse med många möjligheter att köpa souvenirs, kläder, konst och hantverk. Här är några platser där du kan njuta av shopping i Krab.

Ao Nang Walking Street: Varje fredag kväll omvandlas Ao Nangs huvudgata till en livlig marknad med massor av stånd som säljer kläder, smycken, konstverk och lokala delikatesser. Det är en bra plats att hitta souvenirer. Krabi Town: I centrum av Krabi Town finns flera marknader och butiker. Maharaj Market är en av de mest populära. Här hittar du allt från färsk frukt och grönsaker till kläder och leksaker.

Nattmarknaden i Krabi Town: Varje fredag till söndag kväll hålls en stor nattmarknad i Krabi Town. Här finns stånd som säljer kläder, smycken, skor, mat och mycket mer. Det är en utmärkt plats att prova på lokala rätter.

Krabi har flera konstgallerier som säljer lokala konstverk, målningar och hantverk. Det är en bra plats att leta efter unika minnen.

Shoppingcentrum: Det finns även moderna köpcentrum i området, som Vogue Shopping Center i Ao Nang. Här hittar du både internationella och lokala varumärken.

Lokala marknader: Utöver de större marknaderna finns små lokala marknader spridda runt om i Krabi-provinsen. Dessa marknader erbjuder en mer autentisk upplevelse och är bra för att upptäcka lokala produkter. Smycken och ädelstenar.

Krabi är också känd för sitt smyckeshantverk och ädelstensbutiker. Om du är intresserad av smycken kan du besöka specialiserade butiker.

När du handlar i Krabi, var vaksam på priserna och försök att förhandla om du handlar på marknaderna. Kom ihåg att prutningen är en vanlig praxis i Thailand, men se till att vara artig och respektfull när du gör det. Det är också en bra idé att kontrollera kvaliteten på de varor du köper, särskilt om det handlar om äkta ädelstenar eller konstverk.

Användbart ordförråd
Hej! / God morgon/eftermiddag/kväll.[sa-wat-dii, khaa/khrap]
Tack.[khap Khun khaa/khrap]
Snälla (som svar på tack) / Det är okej.[mai pen rai]
Tyvärr.[kho thoot]
Faktura, tack.[kep tang, khaa/khrap]