Frankrike

Paris

I Paris tillbringar du alltid en unik stadssemester - oavsett om det handlar om att shoppa i lyxbutiker och sofistikerade middagar, eller bekymmerslösa promenader i stadens parker och bohemiska kvarter.

Frankrikes huvudstad, Paris, är med rätta en av världens mest ikoniska och romantiska turiststäder. Dess sofistikerade stil och rika kultur lockar tiotals miljoner turister till staden varje år.

Det ikoniska landmärket i Paris, Eiffeltornet som står högt på stranden av Seine, missas knappast av någon resenär under sin semester i Paris. Semesterbilder tas åtminstone framför tornet, men den lilla ansträngningen att klättra upp i tornet belönas med underbara Paris stadsbilder. En annan av Paris berömda attraktioner är konstmuseet Louvren, vars mest kända verk i samlingen är Mona Lisa med sitt mystiska leende. Notre Dame-katedralen, en av Paris världsberömda attraktioner, genomgår för närvarande reparationer efter en brand 2019, och den beräknas öppna för allmänheten igen i slutet av 2024.

Visa mer
Allmän information
Grundläggande information om Frankrike

Yta, europeiskt kärnområde: 551 500 km²
Total yta: 643 801 km²
Valuta: euro
Huvudstad: Paris
Språk: franska
Befolkning: kärnområde 65,8 miljoner, hela Frankrike 68 miljoner
Religion: Katolik (51 %)

Plats

Frankrikes europeiska kärnregion ligger i Västeuropa, i området som sträcker sig från Atlanten till Medelhavet. Frankrikes gränsgrannar i öster är listade från norr till söder, Belgien, Luxemburg, Tyskland, Schweiz och Italien, Monaco på sydkusten och Spanien och Andorra i sydvästra delen av landet. Landets Atlantkust gränsar till Engelska kanalen i norr och Biscayabukten i väster. Frankrike inkluderar också ön Korsika i Medelhavet och flera utomeuropeiska administrativa regioner.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Frankrike är 112.

Dricks

I Frankrike innehåller restaurangräkningen vanligtvis redan en serviceavgift, och på vissa ställen är dricks till och med specifikt förbjudet. Detta indikeras av skyltar som säger "Pourboire interdit". Om dricks inte är förbjudet kan du lämna 10 % dricks om du vill, men det ska ske diskret. Det finns ingen anledning att lämna ett tips på kaféer och barer. Taxichaufförer förväntar sig å andra sidan dricks på runt 10-15 % i Frankrike. Du kan lämna några euro för portieren och 5-10 euro för städaren i slutet av din semester.

Ambassad

Paris ambassad
17 rue Barbet de Jouy
75007 Paris
FRANKRIKE
+33 1 44 18 88 00
ambassaden.paris@gov.se

Boende och turistskatter

Bostadsskatt tas ut i Frankrike, vars belopp varierar beroende på kommun och beroende på typ av boende och antal stjärnor. Boendeskatt ingår inte i resepaketets pris utan betalas separat i hotellets reception. Skattebeloppet är cirka 1-5 €/natt/vuxen. Boendeskatt tas inte ut i Frankrike för personer under 18 år.

Resedokument

När de reser till Frankrike måste svenska medborgare ha ett giltigt pass eller ett officiellt ID-kort med ett foto utfärdat av polisen. Svenska medborgare behöver inget visum till Frankrike. Medborgare i andra länder bör kontrollera nödvändiga resehandlingar direkt från de lokala myndigheterna.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Frankrike är +33, som ska användas framför franska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Försäkringar

Resenären ska själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V, ingen adapter behövs.