Mexico

I Mexiko kopplar du av på underbara vita sandstränder, upplever skatterna i den antika mayakulturen och njuter av det världsberömda kökets delikatesser.

Upplev de skimrande vita sandstränderna och det turkosblå Karibiska havet som inbjuder dig att koppla av. Gå in i den historiska världen av imponerande ruiner där skatterna i den antika Mayakulturen kommer till liv. Simma i exotiska cenote-pooler, heja på det lokala fotbollslaget, ta en katamaranbåttur och njut av tacos. Åk på en dyktur eller tillbringa dagen i en nöjespark. Saker att göra och sevärdheter i Mexiko tar aldrig slut.

Våra resorter i Mexiko ligger på Yucatanhalvön i Quintana Roo, vid Karibiska havet. Oavsett om du tänker på en strandsemester och slappa i en hängmatta eller en mer aktiv semester, finns det boendealternativ för en mängd olika behov. Från Cancuns internationella flygplats kan du enkelt ta dig till alla våra orter.

Vår destination i Mexiko

Allmän information
Grundläggande information om Mexiko

Yta: 1 972 550 km²
Valuta: Mexikansk peso
Huvudstad: Mexico City
Språk: spanska och mer än 50 modersmål
Befolkning: cirka 128 miljoner
Religion: Katolik (ca 90 %)

Plats

Mexiko ligger mellan två hav i de södra delarna av Nordamerika. I väster gränsar Mexiko till Stilla havet och i öster av Atlanthavsområdena, Mexikanska golfen och Karibiska havet, som är åtskilda av Yucatanhalvön. I norr är Mexikos gränsgrann USA, i söder Belize och Guatemala.

Tidsskillnad

Den tidszon som Mexiko ligger i är Central Standard Time (UTC-6)

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Mexiko är 911.

Tips

I Mexiko ligger servicebranschen i allmänhet på en låg lönenivå och att lämna dricks är en vanlig praxis. På restauranger är lämpligt dricks cirka 10-15 % av det totala beloppet på räkningen, om inte serviceavgiften ingår i räkningspriset. På hotellet kan du lämna 50-100 pesos/natt till städaren och 10-20 pesos/väska till portieren. Lokala guider och båtkaptener får ofta 300-700 pesos/resa. (1€ = ca 18 pesos / 31.7.2023).

Ambassad

Sveriges ambassad i Mexikos
Paseo de las Palmas 1225
Col. Lomas de Chapultepec
Delegación Miguel Hidalgo
11 000 México
MEXIKO
+52 55 91 78 50 10
ambassaden.mexico@gov.se

Boende och turistskatter

Resenare som anländer till Mexiko debiteras en turistskatt när de lämnar landet. I delstaten Quintana Roo (Cancún, Playa del Carmen och Tulum) är skattebeloppet 224 pesos och det tas ut från alla resenärer över 15 år. Skatten kan betalas i förskott eller under resan på VISITAX webbplats. Det finns även kiosker på flygplatsen där du kan betala skatten. Efter att ha betalat skatten får du en QR-kod som kommer att visas på flygplatsen när du åker hem.

Resedokument

När de reser till Mexiko måste svenska medborgare ha ett pass som är giltigt i minst sex månader från ankomstdagen. Passet måste ha minst en tom sida för att anteckningar ska kunna göras vid ankomsten till landet. Svenska medborgare behöver inget visum till Mexiko när resans längd är mindre än 180 dagar. Visumpolicyer och priser kan ändras utan föregående meddelande beroende på lokala myndigheter.

När man anländer till Mexiko måste ett anmälningsformulär (Forma Migratoria Multiple) fyllas i, som ska förvaras under hela vistelsen i landet. Om blanketten tappas bort debiteras en avgift för en ny blankett.

Passagerare rekommenderas att göra en tulldeklaration före avresa. Du kan göra en tulldeklarationhär. Du bör skriva ut meddelandet och ta med dig på resan.

Eftersom flyg till Mexiko går genom USA:s luftrum kräver de amerikanska myndigheterna att flygbolaget har vissa sk Samla in och rapportera Säker flyginformation om passagerare innan flyget avgår från Helsingfors. Passagerare på ett reguljärflyg måste lämna kompletterande passagerarinformation direkt till flygbolaget på flygbolagets hemsida. Läs mer om Secure Flight-policyn.

Observera att om flyget har en mellanlandning eller byte av plan i USA, eller om du tillbringar en del av din semester i USA, måste du ha ett ESTA-resetillstånd. ESTA-resetillståndet måste sökas senast 72 timmar före flygningen. Mer information om ESTA-ansökan.

Om flyget har uppehåll eller byte av plan i Kanada, eller om du tillbringar en del av din semester i Kanada, måste du ha ett eTA-resetillstånd. Mer information om eTA-applikationen.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Landskoden för Mexiko är +52, som ska användas framför mexikanska telefonnummer när man ringer från ett svenskt>
Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på. Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkringar

Resenären ska själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

100 V, du behöver en adapter i amerikansk stil (A-B).

Väder
Genomsnittstemperatur i Cancún
MånadDagens topp (°С)Nattlåg (°С)Genomsnittlig vattentemperatur (°С)
Januari252226
Februari262326
Mars272426
April282427
Maj292628
Juni292628
Juli302729
Augusti302729
September292629
Oktober282529
November272428
December262327

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF. Meksikon tarkemmat kohdekohtaiset lämpötilatiedot löydät kunkin lomakohteen omalta sivulta.