Tunisien

Hammamet

De blåvita husen i Hammamet, det turkosa havet och den långa sandstranden skapar en härlig atmosfär i staden.

Hammamet är en charmig stranddestination vid Medelhavskusten, cirka en timmes bilresa från Tunis, Tunisiens huvudstad. Hammamet är känt för sin långa sandstrand, turkosa hav och vackra blåvita hus.

De smala gränderna, vita husen och dekorativa blå dörrar i Hammamets gamla stadsdel, eller Medina, skapar en romantisk atmosfär. Det bästa sättet att lära känna medinan är till fots. Handla i de lokala hantverksbutikerna och slå dig då och då ner på ett av områdets charmiga kaféer.

Du kan utforska historiska sevärdheter och antika romerska ruiner vid Pupput-ruinerna, som ligger nära Hammamet. Du kan också ta havsturer till Medelhavet från Hammamet. Ta till exempel traditionell segling, en katamaranresa eller besök ön Djerba, som också är ett populärt semestermål i Tunisien.

Allmän information
Grundläggande information om Tunisien

Yta: 163 610 km²
Valuta: Tunisisk dinar
Huvudstad: Tunis
Språk: arabiska, franska
Befolkning: 12,46 miljoner
Religion: Islam

Geografi

Tunisien ligger i Nordafrika, vid Medelhavets stränder. Landet gränsar till Algeriet i öster, Libyen i sydost och Medelhavet i väster och norr. Tunisiens huvudstad, Tunis, och landets mest populära semesterdestinationer ligger på Tunisiens nordöstra kust, cirka 350 kilometer från både Sicilien och Malta i Italien.

Tidsskillnad

Tunisien ligger i är Central European Time (UTC+1)

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Polis: 197
Ambulans: 190
Brandkåren: 198

Drickspengar

Att lämna ett dricks är vanligt i Tunisien. På en restaurang kan du lämna ett dricks till servitören, vars belopp är cirka 10 % av det totala beloppet på notan. För taxichauffören kan du runda upp summan om du vill. Du kan lämna ett dricks på cirka 5 dinarer (cirka 1,50 €) till hotellbärarna och cirka 20 dinarer (cirka 6 €) till städpersonalen i slutet av semestern.

Svenska ambassaden i Tunisien

Sveriges Ambassad Tunis
Rue du Lac Neuchâtel
1053 Les Berges du Lac
Tunis, Tunisien
+216 71 121 300
ambassaden.tunis@gov.se

Boende och turistskatter

I Tunisien tas en turistskatt ut från alla turister över 12 år. Skattebeloppet bestäms enligt hotellets stjärnklassificering enligt följande:

På ett 2-stjärnigt hotell: 1 dinar / person / natt
På ett 3-stjärnigt hotell: 2 dinarer / person / natt
På ett 4-5-stjärnigt hotell: 3 dinarer / person / natt
Resehandlingar

När de reser till Tunisien måste svenska medborgare ha ett pass som är giltigt i minst 6 månader från ankomstdagen. Passet måste ha minst en tom sida för inresa. Svenska medborgare behöver inte visum till Tunisien för en semesterresa som varar mindre än 90 dagar. Vid ankomst till Tunisien kan du bli ombedd att ange din kontaktinformation och information om ditt boende. Visumpolicyer och priser kan ändras utan föregående meddelande beroende på lokala myndigheter.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46. Det tillkommer en avgift för att ringa från hotellets rumstelefoner och betalning sker i hotellets reception.

Tunisiens riktnummer är +216, vilket bör användas framför tunisiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på. Folkhälsomyndighetens sida.

Försäkring

Resenären måste själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

230 V, ingen adapter behövs.