Cityresor

Våra unika rundresor

Stig ombord på en resa full av upptäckter och äventyr, där du kommer att förföras av stadens vibrerande energi. Våra cityresor tar dig till ikoniska destinationer över hela världen, från glamourösa metropoler som New York och Paris till trendiga hotspots som Tokyo och Berlin. Oavsett vilken stad du väljer kommer du att uppleva den unika atmosfären, den rika kulturen och den fascinerande historien som gör varje stad unik.

Visa mer

Våra cityresor

Allmän information
Grundläggande information om Turkiet

Ytarea: 814 578 km²
Valuta: Turkisk lira
Huvudstad: Ankara
Språk: turkiska
Invånar antal: 88 miljoner
Religion: islam

Plats

Turkiet ligger på gränsen mellan Europa och Asien, i den södra delen av kontinenterna. På den västra sidan av Europa är Turkiets gränsgrannar Bulgarien och Grekland. På den asiatiska sidan i öst delar Turkiet en gemensam gräns med Armenien, Georgien, Iran, Irak och Syrien. I norr gränsar Turkiet till Svarta havet och i söder till Medelhavet. Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet ligger på den västra sidan av Turkiet. Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna delar Turkiet i europeiska och asiatiska delar.

Tidzon

Den tidszon som Turkiet ligger i är Further-eastern European Time (UTC+3), och mellan Sverige och Turkiet är tidsskillnaden 1 timme.

Bra att veta innan resan
Nödnummer

Det allmänna nödnumret i Turkiet är 112.

Tips

Att lämna ett tips för bra service är en lokal sed i Turkiet. Du kan lämna ett dricks på 5-10 % av det totala beloppet på din faktura. Det finns ingen anledning att dricka i livsmedelsbutiker eller småköp. Du kan också komma ihåg personalen på hotellet, till exempel kan du lämna ett dricks på ca 5-7 euro till rumsstädaren efter din semester.

Delegation

Sveriges ambassad i Ankara
Adress: Kavaklıdere, 06680, Katip Çelebi Sk. No:7
06690 Çankaya/Ankara,
TÜRKIYE
+90 312 455 41 40
ambassaden.ankara@gov.se

Boende och turistskatter

Det finns inga separata boende- eller turistskatter i Turkiet.

Resedokument

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 150 dagar vid ankomst till Turkiet. För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40. För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Longitours ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Telefonnummer

När du ringer till Sverige är landskoden framför telefonnumren +46.

Turkiets landskod är +90, som ska användas framför turkiska telefonnummer när man ringer från ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Vaccinationer

Vad gäller vaccination inför resan rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentrum. För inresa till vissa länder krävs eller rekommenderas även andra vaccinationer. Läs mer på.vaccin.se.

Du kan också läsa mer om resevaccin på Folkhälsomyndighetens sida. Läs mer på.Folkhälsomyndighetens sida.

Valuta och betalning

Den turkiska liran används i Turkiet. Valuta kan växlas på valutaväxlingskontor, banker och postkontor. Observera att valutaväxlingskontor kan ta ut en provision för valutaväxling, vilket bör kontrolleras från fall till fall.

Visa och MasterCard accepteras generellt på alla våra resorter. Din egen bank kan också ta ut en serviceavgift för kontantuttag och kortbetalningstransaktioner gjorda i Turkiet. Kontrollera serviceavgiften med din egen bank.

Många butiker, hotell och restauranger på semesterorter tar också emot euro. Det är dock bra att notera att det nästan alltid är billigare att betala i lokal valuta, både med kort och kontant.

Försäkringar

Resenären ska själv ta hand om en giltig reseförsäkring.

Nätström

220 V. Ingen adapter behövs.

Tjänster
Apotek

På var och en av våra orter hittar du flera apotek (Eczane), som vanligtvis har öppet måndag till fredag ​​från 9 till 19. På lördagar är det bara några av apoteken som har öppet, och öppettiderna är några timmar. Övriga tider, även nattetid, finns ett apotek i tjänst. En aktuell lista över jourhavande apotek finns alltid i det stängda apoteksfönstret. Jourapoteket känns igen på den blinkande bokstaven E utanför apoteket.

Hotell

Incheckningstiden på hotellet börjar vanligtvis klockan 14. Hotell kan ha olika hotellspecifika tilläggstjänster som debiteras separat. I allmänhet inkluderar extra avgiftsbelagda tjänster minibarprodukter, samtal utanför hotellet med rumstelefonen och, på vissa hotell, tv. Du kan kontrollera de extra betaltjänsterna i rumsinformationen, receptionen eller din guide.

På de flesta hotell måste utcheckningen vara klar senast klockan 12 på avresedagen. Om du har använt hotellets betalda tilläggstjänster för din rumsräkning, betala i hotellets reception senast vid utcheckning. Vid behov kan du lämna ditt bagage i hotellets bagageförvaring efter utcheckning.

Kollektivtrafik

I Turkiet går kollektivtrafiken främst med bussar. Busslinjer går mellan alla de viktigaste städerna i Turkiet, och deras priser regleras på nationell nivå. Långdistansbiljetter kan köpas direkt på busstationerna. Du kan också betala kontant för lokaltrafik på bussar. Vänligen håll en liten summa pengar så nära det schablonbelopp som möjligt för betalning. Du kan också röra dig i Turkiet med taxibilar med mätare eller genom att hyra en bil. En natttaxi debiteras för resa med taxi nattetid.

Läkare och sjukhus

Om du behöver medicinsk behandling eller sjukhusvård under din semester, ta reda på från ditt eget försäkringsbolag vilken läkare eller sjukhus du ska vända dig till. Läkaren eller sjukhuset kommer att begära ett betalningsutfästelse direkt från försäkringsbolaget när du kommer. I icke-brådskande fall kan behandling inte erhållas utan betalningsutfästelse från försäkringsbolaget. Alternativt ska betalning för behandlingen göras till sjukhusets reception i förskott.

För barnfamiljer

Barnmat och blöjor finns bäst i större stormarknader. I mindre butiker kan utbudet vara begränsat.

Köpcentrum och butiker

Butiker och köpcentrum har öppet måndag till lördag, på turistmål och under högsäsong de flesta även på söndagar. Köpcentra är oftast öppna från 10:00 till 22:00, ofta senare under högsäsong. Öppettiderna för enskilda klädbutiker varierar, men vanligtvis öppnar butikerna 9:30 eller 10:00, och särskilt i turistcentra och under högsäsong har de öppet till sent på natten.

Restauranger

Prisnivån på restauranger i Turkiet är något billigare än i Sverige. Hotellrestauranger, barer och nattklubbar i Turkiet är öppna för alla, så du kan även besöka andra hotells restauranger. Det är förbjudet att ta med och konsumera egna drycker i hotellets allmänna utrymmen.

Turkiet är ett muslimskt land, men ett ganska sekulärt land. Alkoholhaltiga drycker finns i allmänhet tillgängliga på orternas restauranger, men det anses inte lämpligt att drickas på offentliga platser.

Lokala restauranger erbjuder äkta turkisk mat, där prisnivån också ofta är överkomlig. Lokala restauranger serverar oftast inte alkohol.

Livsmedelsaffärer

Stormarknader öppnar vanligtvis sina dörrar mellan 8:00 och 9:00 och stänger mellan 20:00 och 22:00. Mindre butiker har ofta öppet sent på kvällen eller på natten, särskilt under högsäsong. Större orter har ofta också några 24-timmarsöppna stormarknader och kiosker.

Väder
Klimat

På grund av sin stora geografiska storlek kan Turkiets klimat variera mycket mellan olika regioner i landet. Strandlovssäsongen på den turkiska kusten varar från april till november, då den genomsnittliga dygnstemperaturen håller sig runt 20 grader, under sommarmånaderna från juni till augusti närmare 30 grader. Under vintermånaderna, när den genomsnittliga dygnstemperaturen ligger mellan 15 och 20 grader, är populära resmål de stora städerna i Turkiet, som Istanbul.

MånadGenomsnittlig dygnstemperatur(°С)
Januari16
Februari18
Mars20
April22
Maj24
Juni26
Juli25
Augusti28
September24
Oktober20
November18
December16
Shopping

Turkiet är ett populärt shoppingmål på grund av dess billigare prisnivå och rikliga utbud än Finland. Populära föremål inkluderar kläder, lädervaror, guld- och silversmycken och lokala livsmedel. För att shoppa i Turkiet bör du åtminstone gå till lokala marknader och exotiska basarer, som är värda att uppleva bara på grund av sin unika atmosfär. Förutom gatubutiker har många destinationer i Turkiet även större köpcentrum som säljer internationella varumärken.

Förhandlingar är en viktig del av turkisk handel. Särskilt i basarer finns det alltid gott om utrymme för förhandling i de första priserna som annonseras av säljare, och du bör djärvt erbjuda lägre priser. Tillsammans med handel erbjuder säljare ofta en kopp te, som du gärna kan ta emot, och det tvingar dig inte att köpa någonting. Det är dock bra att tänka på att säljarna i Turkiet är väldigt aktiva och entusiastiska, varför du bara bör börja handla om du är genuint intresserad av produkten. Trots den starka prutningskulturen är det inte heller möjligt att pruta överallt i Turkiet. I butikskedjor och exklusiva butiker i köpcentra är priserna på kläder vanligtvis slutgiltiga och det finns inget utrymme för prutning.

Textilier och läder

Turkiet är ett av de tio största textilproducerande länderna i världen, varför utbudet av kläder och andra textilier är rikligt och prisvärt. Det finns även internationella märkesbutiker i storstäderna, men i Turkiet är det definitivt värt att kolla in populära lokala märken också. Många piratkopierade produkter säljs i Turkiet, så när du planerar att köpa en märkesprodukt bör du vara försiktig med äktheten, särskilt om priset verkar lågt.

På grund av den rikliga läderproduktionen kan du även få många sorters läderprodukter i Turkiet, som läderjackor, väskor och skor, till betydligt billigare priser än i Finland. En snygg skinnjacka går även att beställa under en veckas semester.

Livsmedel

I Turkiet är delikatessdiskarna fyllda med färgglada godis gjorda av olika frukter, nötter och sirap. Populära godisar är särskilt lokumssöta, marmeladliknande tärningar täckta med strösocker, som ibland även innehåller pistagenötter eller andra nötter. Självklart ska du också packa en låda med landets nationalrätt baklava, en söt bakelse gjord på smördeg och nötter, att ta med hem.

En av de mest kända shoppingdestinationerna i Turkiet är den enorma kryddbasaren i Istanbul. Det rika och prisvärda urvalet av kryddor i butiker och basarer kittlar sinnena även på andra destinationer i Turkiet. Dessutom är nötter, och naturligtvis turkiskt kaffe och te, populära inköp.

Smycken

På grund av billigare hantverk och låga skatter säljs guld, silver och ädelstenar billigare i Turkiet än i Finland, varför smycken är ett populärt föremål i Turkiet. För att säkerställa smyckens kvalitet och äkthet rekommenderas det att alltid köpa guld- och silverprodukter från lämpliga guldsmedsbutiker.

Mat och dryck

Det turkiska köket överraskar med sin mångsidighet. Turkisk matkultur är en läcker blandning av öst och väst, och dess fokus ligger på kött och grönsaker. Särskilt populärt är får och lamm, som också används för att göra den mest kända rätten i det turkiska köket, kebab. Grönsaker används i överflöd inte bara som tillbehör till kött, utan också som kalla aptitretare och snacks. En annan välkänd hörnsten i det turkiska köket är meze, kalla aptitretare som vanligtvis innehåller olika pasta, sallader, vinbladsrullar, paprika, auberginer, oliver, bröd och yoghurtsås. Mezebordet som delas mellan bordsgruppen är definitivt värt att uppleva minst en gång under din semester i Turkiet.

En av grundingredienserna i det turkiska köket är tunt rullad, pösig filodeg, som används för att göra både salta och söta bakverk och bakverk. Den mest kända är nog landets nationalrätt, baklava – ett sött bakverk gjord av filodeg, sirap och nötter. Salta pajer är kända som börek och kan innehålla saker som kött, grönsaker och ost. Lätta soppor, som linssoppa, är också populära i Turkiet. De serveras på många turkiska restauranger från morgon till kväll, både som förrätt och på egen hand som mellanmål på morgonen, kvällen eller kvällen.

Te har en viktig kulturell betydelse i Turkiet som en symbol för gästfrihet och som en del av handeln. Turkiskt te är starkt extraherat och avnjuts med en sockerbit i ett litet tulpanformat glas. Te avnjuts hela dagen på gatorna och i kavilas, och det serveras också ofta i butiker och basarer för att starta verksamheten. Förutom te dricks även kaffe i Turkiet. Turkiskt kaffe har en ganska stark smak och dess yta är dekorerad med vackert skum. Socker tillsätts redan under förberedelsestadiet och många dricker sitt kaffe sött i Turkiet. Du kan dock även beställa kaffe utan socker. Mjölk används inte i turkiskt kaffe.

Användbart ordförråd
Hej.Merhaba.
God morgon.Günaydın.
God dag.Tünaydın.
Ha en bra dag.İyi günler.
God kväll.İyi akşamlar.
Godnatt.İyi geceler.
Tack.Teşekkür ederim.
Förlåt.Pardon.
Notan, tack.Hesap lütfen.