Vad är turistskatt?

Vad är turistskatt?

Under de senaste åren har många populära turistländer och -regioner aktivt infört olika turistskatter, som också kan kallas för boendeskatt, ekoskatt, stadsskatt, turistskatt etc. Skatten tas ut speciellt på populära turistmål – Medlen kan bland annat användas för att skydda miljön från effekterna av överturism och förbättra destinationens infrastruktur för att betjäna ett stort antal turister. Skatter kan också användas för att styra turistströmmar bort från livliga destinationer mot lugnare områden, avgiften betalas till hotellet vid in-eller utcheckning och är alltså inte inkluderad i resans pris.  

Skattepraxis varierar mellan olika länder och regioner, men oftast är skattebeloppet kopplat till antalet dagar av boende, typ av boende och/eller stjärnklassificering och det kan debiteras per rum, per passagerare eller per vuxen. Betalning sker med kort eller kontanter, observera att vissa hotell endast accepterar kontant betalning. I vissa länder, som Mexiko, betalas skatten på flygplatsen innan du lämnar landet.

Skatten har blivit vanligare de senaste åren, särskilt i Europa, och den tas för närvarande in i till exempel Grekland, Italien och några regioner i Spanien. Boendeskatt för asiatiska orter används till exempel i Thailand och en skatt planeras för närvarande även för Bali. För det mesta handlar det om några euro eller till och med cent per dag och natt av boende, men speciellt när man reser till de mest populära resmålen, hotell med högt betyg och bland en större familj bör skatten kontrolleras och tas hänsyn redan vid planering av resebudgeten.

Senaste nytt