Kretas pärlor - 4 tips för en sommarsemester i Chania

07/06/2024
Kretas pärlor - 4 tips för en sommarsemester i Chania

Trodde du att du kände Chania utan och innan? Ta en titt på listan nedan för att se om det är något du inte har sett ännu.

Chania på Kreta är en favoritdestination för svenskar, där många återvänder år efter år. Chania syftar inte bara på den västra delen av Kreta utan även på staden med samma namn, den näst största på ön. En av anledningarna till Chanias popularitet är dess mångsidighet - du kan självklart njuta av ett traditionellt strandliv, besöka grekiska tavernor och shoppa, men dess fascinerande natur och kultur inbjuder också till att utforska området mer. Här är fyra fantastiska skäl att lämna hotellets poolområde, närmaste strand och tavernor åtminstone en gång under din semester.

1. Elafonissi - Greklands vackraste strand

Elafonissi - Greklands vackraste strand Elafonissi, den mest berömda och kanske vackraste stranden i Chania, ligger i den sydvästra delen av regionen, cirka 75 kilometer från staden Chania. Du kan ta dig dit med hyrbil eller lokal buss. Stranden har en speciell, rosa sand som skapats av krossade snäckor och koraller, vilket ger stranden ett unikt och magiskt utseende. Barn älskar Elafonissis grunda, varma vattenlagun. På stranden finns solstolar, duschar och toaletter, och det finns flera kaféer och tavernor i närheten. Observera att stranden kan bli överfull under sommarsäsongen. Elafonissi tillhör det skyddade Natura 2000-nätverket eftersom området är hem för många sällsynta växt- och fågelarter.

2. Vinprovning i Kretas mysiga byar

Du kan smaka på kretensiska viner på de lokala krogarna, men självklart smakar vinet ännu bättre på vingårdarna. I byn Vilaninos, cirka 15 kilometer söder om Hania, ligger Manousakis Winery -vintillverkare. Vingården är särskilt känd för sina uppfriskande viner, men de producerar också olivolja och Tsikoudia, en kretensisk sprit gjord på druvrester från vinproduktionen. På vingården, som sträcker sig över 13 hektar, kan du se druvorna mogna på 350-650 meters höjd, delta i vinprovningar och njuta av lokala rätter på gårdens restaurang. Vi rekommenderar att du provar dakos, kretensiskt tomatbröd toppat med fetaost.

Andra vingårdar i Chania-området inkluderar Karavitakis, belägen i byn Pontikiana, cirka 25 kilometer väster om Chania, och Dourakis, cirka 40 kilometer sydost om Chania. Du kan boka provningstider i förväg på vingårdarnas webbplatser.

3. Utforska Chania stad

Om du har varit i Chania tidigare har du förmodligen besökt den gamla venetianska hamnen från 1300-talet. Hamnen, med sina färgglada byggnader och livliga kaféer, är perfekt för en promenad. Men om du vill utforska området djupare, kan du besöka attraktioner som Kreta Maritime Museum bredvid Firkas fästning och Temenos Kioutsouk Hassan, St. Nikolaus kyrka.

Om du redan känner till den venetianska hamnen kan du också utforska Splantzia-området i närheten. Här finns Chanias gamla läderindustikvarter, som har bevarat sin historiska atmosfär med charmiga gator och traditionella tavernor och kaféer. Fotbollsfans kan besöka det grekiska fotbollsmuseet, och konstälskare kommer att hitta många små och intressanta gallerier i staden. Chania är också det bästa stället för shopping i området - för grekiska souvenirer är det värt att besöka Agora, den kommunala marknaden i Chania. Marknadsbyggnaden från början av 1900-talet genomgår för närvarande renoveringsarbete.

4. Limnoupolis - den största vattenparken i Chania

Vattenparker lockar ofta familjer med barn i alla åldrar, men en dag på vattenpark kan också vara ett roligt och uppfriskande nöje för vuxna. Chanias största och mest kända vattenpark Limnoupolis Aqua Creta erbjuder 6,5 hektar med rutschkanor och pooler i olika storlekar som passar alla åldrar. För de som föredrar lugnare aktiviteter finns det pooler att svalka sig i, solstolar att sola på och servering vid poolbarerna. Heldagsbiljetter kan köpas i förväg för ett rabatterat pris på 20 € direkt från vattenparkens webbplats. Barnbiljetter kostar 16,5-17 €, och barn under 110 cm får besöka parken gratis. Du kan resa till Limnoupolis från flera semesterorter på Kreta, antingen med lokal buss eller med The Little Fun Train -det lilla roliga tåget.

Under sommarsäsongen 2024 flyger Longitors självresor till Kretas Chania med Norwegian på måndagar, onsdagar och lördagar. Bagage och flygplatstransfer kan bokas mot en extra kostnad vid bokning.

Läs mer om Chania som destination och se aktuella erbjudanden till Chania klicka här.
Senaste nytt
03/07/2024
Antalya flygplats strejk - 03 - 21 juli

Flygförseningar och andra störningar kommer sannolikt att påverka Antalya Airport (Turkiet) den 3-21 juli då flygledare och annan anställd personal vid anläggningen genomför en strejk. Vänligen övervaka dina flygningar under denna period eftersom dessa strejker kan orsaka förseningar. Vi har också fått information om att detta kan leda till förseningar av bagage som anländer till bagaebandet vid ankomst.

02/07/2024
All inclusive eller lägenhetshotell? Tips för att välja hotell i Antalya

Longitours har hundratals hotell att välja mellan längs kusten i Antalya området. Du kan hitta alternativ från prisvärda lägenhetshotell till lyxiga all inclusive-resorter. Läs Longitours tips och rekommendationer för att välja hotell i Antalya.

27/03/2024
Sommaren 2024 resor till populära resmål runt Medlehavet och övriga världen

Nu kan du boka resor till sommaren 2024 till många välkända platser såsom, Alanya, Chania, Rhodos och Ayia Napa på Cypern. Longitours har även resor till andra destinationer längre bort i världen, det är du själv som bestämmer vart och när du vill åka.

20/02/2024
Resor året om

Med Longitours behöver du aldrig vänta på "rätt" tillfälle att resa.

19/02/2024
Vad är turistskatt?

Att samla in turistskatten är en praxis som snabbt blir vanlig över hela världen. I flera populära turistområden debiterar hotell resenärerna en boende-, stads- eller turistskatt, vars belopp ofta är några euro per person och boendedag. Men varför tas skatten in?

19/02/2024
Semester med Longitours

Internet är fullt av alternativ för att planera din drömsemester. Men visste du att du också kan skräddarsy en semester som passar dig bäst genom en researrangör och samtidigt få avsevärda förmåner för ditt resepaket.